Žemės ūkis vilioja investuotojus

Į biržą koją kelianti viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio įmonių grupių "Linas Agro Group" planuoja nemažas investicijas. Grupės vadovai įsitikinę, kad sunkmetis – tinkamiausias laikas žengti į priekį.

Laukė tinkamo laiko

Vakar "Linas Agro Group" pradėjo viešąjį pirminį akcijų platinimą (IPO). Per dvi savaites investuotojams siūloma įsigyti daugiau nei 55,6 mln. bendrovės akcijų.
"Planuojame mažmeniniams investuotojams pasiūlyti iki 35 proc. įmonės įstatinio kapitalo. Jos bus platinamos Lietuvoje ir Estijoje. Taip pat žadame pasiūlyti akcijų užsienio investiciniams fondams", – sakė akcinės bendrovės "Linas Agro Group" generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Darius Zubas.

Tikimasi, kad iš platinamos akcijų emisijos 25 proc. įsigis mažmeniniai investuotojai, kurie vėliau padėtų išlaikyti šių akcijų likvidumą rinkoje. Įmonės vertybinių popierių galės įsigyti smulkieji investuotojai Lietuvoje bei Estijoje. Akcijos taip pat bus siūlomos instituciniams investuotojams Baltijos šalyse, Skandinavijoje ir Vakarų Europoje bei JAV.

Praėjusią savaitę bendrovė buvo pristatyta investuotojams Osle, Vienoje ir Ženevoje, o pirminio viešojo akcijų siūlymo metu numatyti susitikimai Taline, Helsinkyje, Stokholme, Londone, Frankfurte, Niujorke ir Bostone.
Sėkmingai įgyvendinus IPO, bendrovės akcijomis bus pradėta prekiauti ir Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Tai turėtų įvykti vasario 17 d.

"Pamąstymų apie biržą turėjome ir anksčiau, tačiau tam yra dvi būtinos sąlygos: palankios kapitalo rinkos ir labai konkretus planas, kaip galima sukurti vertę akcininkams su papildomais pinigais. 2010 m. šios abi sąlygos yra išpildytos, – įsitikinęs "Linas Agro Group" generalinis direktorius. – Siekiame stiprinti savo pozicijas rinkose ir kartu didinti Lietuvos žemės ūkio sektoriaus eksporto konkurencingumą. Numatomos investicijos pirmiausia yra susijusios su eksporto galimybių didinimu".

Svarbiausia – eiti į priekį

Planuojama, kad įgyvendinus vien tik IPO, bus pritraukta 114–140 mln. litų. Kitą dalį reikalingų pinigų sudarytų skolintos ir ES struktūrinių fondų lėšos. Per ateinančius keletą metų "Linas Agro Group" įvairiems projektams ir įsigijimams Lietuvoje bei Latvijoje ketina skirti beveik 200 mln. litų.

D.Zubo teigimu, pinigai bus skirtas tolesnei "Linas Agro Group" plėtrai, naujų produktų kūrimui, eksporto apimčių didinimui ir sandėlių išplėtimui.
"Manau, kad dabar kaip tik svarbiausia negalvoti apie lėtėjimą, veiklos stabdymą ar kokius nors gynybinius planus, o atvirkščiai – apie plėtrą, naujas galimybes ir produktus. Sunkmetis – tai geras metas žengti žingsnį į priekį. Tai ir darome. Noriu pabrėžti, kad nekalbame apie vienos iš mūsų verslo šakų stiprinimą, o apie investicijas į visą grandinę – nuo lauko iki miltų", – kalbėjo D.Zubas.

Pagrindinės bendrovės "Linas Agro Group" eksporto rinkos yra Baltijos ir Viduržemio jūros regionai, taip pat Šiaurės Afrikos bei Azijos valstybės.
"Planuojame, kad šiais metais parduodamos produkcijos apimtys išaugs 12–14 proc.", – skaičiavo D.Zubas.

Gali išjudinti biržą

Pasak specialistų, bendrovės "Linas Agro Group" pasiūlymas yra aktualus norintiesiems pelningai investuoti vidutiniam ar ilgesniam laikotarpiui, taip pat siekiantiems diversifikuoti investicijų portfelį. Be to, ambicingi įmonės planai turėtų tapti rimtu ženklu, kad Baltijos rinkos atsigauna.

Investicinės bendrovės "East Capital" partneris Aivaras Abromavičius neabejoja, kad "Linas Agro Group" pačiu laiku suplanavo pokyčius: "Manau, kad pasirinktas IPO laikas tikrai nėra prastas. Baltijos šalių biržos šiemet yra sparčiausiai kylančių rinkų viršūnėje ir susidomėjimas vėl didėja. Makroekonomikos prognozių gerėjimas ir potencialus euro įvedimas Estijoje yra pagrindinėmis šio domėjimosi priežastimis. Tai neturėtų būti vienintelė įmonė, pasiūliusi IPO šiais metais, tikimės, kad jų bus ir daugiau."

"Sveikiname bendrovės ryžtingą sprendimą ir tikimės, kad šis IPO – pirmasis Baltijos šalyse po sąstingio – parodys investuotojams, kad Baltijos rinkos pradeda atsigauti, ir sulauks deramo jų dėmesio", – naujienas komentavo "NASDAQ OMX Vilnius" Komunikacijos vadovė Gintarė Blažytė. – Linkime bendrovei sėkmingai viešai išplatinti numatytą akcijų skaičių ir parodyti kelią kitoms Lietuvos įmonėms, siekiančioms pritraukti kapitalo plėtrai".

Ji taip pat akcentavo, kad naujos bendrovės atėjimas visada išjudina rinką, o kalbant apie "Linas Agro Group" reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad ši bendrovė yra didelė Baltijos šalių mastu. Be to, grupės vadovai planuoja pasiūlyti didelį laisvų akcijų skaičių prekybai biržoje, o šis rodiklis tiesiogiai daro įtaką akcijos likvidumui.
"Bendrovė pristato save investuotojams įvairiose finansų centuose – Skandinavijoje, Londone, Niujorke, o tai reiškia, kad jei investuotojai susidomės viena įmone, jie atsigręš į visa rinką ar Baltijos regioną paieškoti įdomių bendrovių investicijoms", – prognozavo G.Blažytė.

Komentaras
"Swedbank" Įmonių finansų padalinio Lietuvoje vadovas Jonas Kvedaravičius
Bendrovės "Linas Agro Group" IPO yra pirmasis Baltijos šalyse po gana ilgos pertraukos ir, manome, gali išjudinti vertybinių popierių rinką, kurioje trūko naujų perspektyvių įmonių. Be to, ir susitikimuose su instituciniais investuotojais bei kitais rinkos dalyviais jaučiame pozityvų požiūrį ir susidomėjimą.
Pinigai grįš ir į Baltijos šalių biržas, instituciniai investuotojai jau garsiai kalba apie tai, kad yra tinkamas metas investuoti ir dairosi naujų perspektyvių bendrovių. Be to, Lietuva jau yra ekonomikos augimo ciklo priešaušryje, tad metas investicijoms, manome, yra palankus. Todėl "Linas Agro Group" akcijų siūlymas turėtų būti patrauklus bei aktualus tiek vietos, tiek užsienio investuotojams.
Nuolat auganti paklausa, kurią skatina didėjantis vartojimas Kinijos, Indijos, kitų besivystančių valstybių rinkose, leidžia optimistiškai vertinti integruotų žemės ūkio įmonių, tokių kaip "Linas Agro Group", perspektyvas".

Skaičiai ir faktai
Akcinė bendrovė "Linas Agro Group" yra viena didžiausių žemės ūkio įmonių grupių Baltijos šalyse. Įmonė pradėjo savo darbą 1991 m.
Lietuviško kapitalo bendrovė užsiima tarptautine prekyba žemės ūkio produkcija, žemės ūkio veiklos aprūpinimu bei produkcijos gamyba ir perdirbimu. Grupė valdo bendroves Lietuvoje, Latvijoje ir Danijoje.
"Linas Agro Group" apyvarta 2008–2009 finansiniais metais išaugo 23 proc. ir pasiekė 1,1 mlrd. litų.
Bendrovės konsoliduotas audituotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EMITDA) buvo 56 mln. litų. Grynasis pelnas 2008–2009 m. siekė 31 mln. litų.
"Linas Agro Group"eksportuoja daugiau nei 80 proc. visos produkcijos, o bendras per 2008–2009 finansinius metus parduotos žemės ūkio produkcijos kiekis siekė 1,3 mln. t.
Bendrovė produkciją eksportuoja į Pietų ir Šiaurės Europos šalis, Šiaurės Afrikos ir Azijos valstybes. 2008–2009 m. daugiausia eksportuota į Europos (49 proc.), Afrikos (12 proc.) ir Azijos (8,9 proc.) rinkas.
Bendrovė gamina ir parduoda grūdus, aliejines sėklas, pašarų žaliavas, taip pat teikia žemės ūkio veiklos aprūpinimo priemones (trąšas, sėklą, augalų apsaugos priemones, žemės ūkio techniką ir pan.) bei konsultacijas žemdirbiams.
"Linas Agro Group" priklauso:
– augalinės žemės ūkio produkcijos tarptautinė prekybos įmonė Lietuvoje "Linas Agro";
– grūdų saugyklų valdymo įmonė "Linas Agro" Grūdų centras KŪB" (valdanti grūdų saugyklas Kėdainiuose, Joniškyje, Šiauliuose ir Vilkaviškyje);
– grūdų prekybos įmonė Latvijoje "Linas Agro";
– tarptautinė prekybos įmonė Danijoje "Rosenkrantz";
– žemės ūkio paskirties žemių valdymo bendrovių grupė ŽŪB "Landvesta";
– žemės ūkio bendroves valdanti įmonė "Linas Agro" Konsultacijos".
"Linas Agro Group" ir jos valdomų įmonių finansiniai metai prasideda liepos 1 d.
Pirmoji grupės įmonė "Linas ir viza" buvo įsteigta 1991 m. ir veiklą pradėjo lietuviškų rapsų eksportu į Vakarų Europą.
Šiuo metu bendrovėje dirba 730 darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių