Žemės ūkio ministro įsakymas prieštarauja ES teisei?

Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus įsakymas dėl sugriežtintų žemės ūkio technikos įsigijimo kompensavimo sąlygų prieštarauja ES teisei ir yra naikintinas. Tokios išvados gautos specializuotai institucijai SOLVIT ir ūkio ministerijai atlikus tyrimą.

Neteisingo ES vidaus rinkos taisyklių taikymo problemas sprendžianti institucija SOLVIT bei šios institucijos veiklą Lietuvoje koordinuojanti ūkio ministerija atliko tyrimą dėl Žemės ūkio ministro įsakymo ES lėšomis Lietuvos ūkininkams nekompensuoti naujos, tačiau kartą jau registruotos žemės ūkio technikos įsigijimo. Išvados vienareikšmės - ministro įsakymas yra neteisėtas ir naikintinas.

SOLVIT atliktas tyrimas atskleidė, kad 2009 m. liepos 10 d. Žemės ūkio ministro įsakymas, kuriuo buvo sugriežtintos žemės ūkio technikos įsigijimo kompensavimo sąlygos, pažeidžia ES teisės reikalavimus bent penketu aspektų: įsakymas neteisėtai atima ūkininkams ES reglamentu laiduojamas teises, tam tikras reglamento nuostatas daro neįgyvendinamas, trukdo prekybai ES rinkoje, diskriminuoja agrotechnikos gamintojus ir pardavėjus bei iškreipia konkurenciją ES ir Lietuvos rinkose.

Papildomai tyrimo metu nustatyta, jog apie įsakymo nuostatas nebuvo notifikuota Europos Komisija, nors tokią pareigą Lietuvai numato ES direktyva. Šios procedūros pažeidimas daro ministro įsakymą negaliojantį nuo pat jo priėmimo.

„Išvadą vertinam tik teigiamai. Visus įvardijamus argumentus jau daug kartų esame išdėstę Žemės ūkio ministerijai bei nacionalinei mokėjimų agentūrai. Jokių realių sprendimų iš Lietuvos institucijų iki šiol nebuvome sulaukę. Jau buvome paruošę skundą Europos Komisijai, tačiau Europos teisės departamentas pirmiausiai rekomendavo kreiptis į SOLVIT. Išvados paprašėme ir iš pačio Europos teisės departamento, tačiau ši institucija savo tyrimo rezultatų mums neatskleidė, su jais supažindino ŽŪM. Neabejojame, kad departamento išvados turinys atitinka SOLVIT išvadą“, - sako Žemės ūkio ministro įsakymą apskundusios žemės ūkio technika prekiaujančios bendrovės „Litsoft“ vadovas Donatas Mitkus.

Ūkininkų nuomone, dabartinis įsakymas naudingas tik bendrovei „Dojus agro“. Tuo tarpu pačių ūkininkų teisės yra šiurkščiai pažeidžiamos, jie yra priversti pirkti 10-20 proc. brangesnę žemės ūkio techniką. Dėl šios priežasties dar rugpjūčio mėnesį per 50 Lietuvos ūkininkų raštiškai kreipėsi į Prezidentę, Ministrą Pirmininką bei Žemės ūkio ministrą prašydami išspręsti susidariusią situaciją.

Pagal SOLVIT veiklos nuostatas, tuo atveju, jei Žemės ūkio ministerija neištaisys padarytų klaidų ir SOLVIT nepavyks išspręsti problemos per 10 savaičių, klausimas privalės būti perduotas Europos Komisijai.  


Šiame straipsnyje: Starkevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių