Žemdirbiai tikisi neblogo derliaus

Nors šiemet rekordinių javų ir rapsų derliaus šalyje nelaukiama, pasak augalininkystės specialistų, aruodai ir elevatoriai tikrai nebus tušti. Lietuvos žemdirbystės instituto duomenimis, augalams grėsusi sausra praėjo. Visoje Lietuvoje palijus, atsigavo ir vasarojus, ir žiemkenčiai, cukriniai runkeliai, rapsai ir daugiametės žolės.

Vakaruose labiausiai nuo sausros nukentėjo vasarojus. Vakarų Lietuvoje žieminiai javai šiuo metu atrodo žymiai geriau nei praėjusiais metais ir yra tankūs, vešlūs, neišretėję. Jie peržiemojo gerai, pavasarį drėgmės pakako. Tuo tarpu visų vasarinės sėjos pasėlių būklė yra prasta. Čia dėl gausių kritulių kovo mėnesį dirvos džiūvo lėtai.

Pasak žemdirbių, sausros padariniai turės įtakos rapsų derliui. Bulvių pasėlių būklė patenkinama. Nors jau intensyvaus augimo tarpsnis, bet pasėliai nuo pat dygimo labai netolygūs. 

Iš visų pasėlių geriausiai atrodo žieminiai rugiai, kuriuos Lietuvos pietryčių zonos žemdirbiai daugiausiai ir augina. Iš žieminių rugių plotų galima tikėtis ir iki 3 t/ha grūdų derliaus. Buvęs sausas pavasaris ir drėgmės trūkumas didžiausią neigiamą įtaką turės vasarinių javų derliui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių