Žemdirbiai prašo pagelbėti deklaruoti pasėlius

Šiemet įvestos pasėlių ir ūkio naudmenų deklaravimo naujovės – deklaracijas pildyti tik elektroniniu būdu ir netikrinti seniūnijose – jų darbuotojų neišgelbėjo nuo darbo naštos prasidėjus deklaravimui.

Daugelis Panevėžio rajono žemdirbių  nepasikliauna savo kompiuterinio raštingumo žiniomis – nedrįsta patys internetu deklaruoti pasėlių ir žemės ūkio naudmenų.  Jie, kaip įpratę, eina į seniūnijas ir prašo seniūnų pavaduotojų pagalbos.

„Tikiuosi, kad šiemet iki infarkto neprisivarysiu, kaip anksčiau“, – juokavo Karsakiškio seniūnės pavaduotojas Saulius Sarcevičius.

Pasak pavaduotojo, nuo balandžio 12-osios, kai pradėta deklaruoti pasėlius, kreipėsi 40 žemdirbių. Seniūnijoje yra 600 savo valdas deklaruojančių gyventojų.

Pavaduotojo teigimu, nieko stebėtina, kad žmonės patys nedrįsta deklaruoti, nes tam reikia įgūdžių.

S.Sarcevičiaus nuomone, šiais metais deklaravimas turėtų vykti sparčiau, nes pernai jis padirbėjo iš peties – deklaruotus plotus tiesioginėms išmokoms gauti įbraižė elektroniniu būdu.
Dabar deklaracijas lieka tik patikslinti.

Svarbu išvengti klaidų

Tą patį praėjusiais metais padarė ir Krekenavos seniūno pavaduotojas Vaidas Kaušakys. Jis teigė, kad žemdirbiams pats siūlo verčiau ateiti į seniūniją, nei patiems pildyti paraiškas, jei bent kiek dvejoja, ar sugebės teisingai tai padaryti.

„Pasėlių deklaracija – tai ne savo pajamų deklaracijas mokesčių inspekcijai, kai atsakai tik už save. Šiuo atveju gali būti pažeisti ir kaimyno interesai“, – kalbėjo V.Kaušakys apie tai, kaip svarbu išvengti dažniausiai deklaracijose pasitaikančių klaidų – dvigubo deklaravimo, kai du pareiškėjai nurodo laukus toje pačioje vietoje.

Organizavo mokymus

Pasak Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Vytauto Kriaučiūno, pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaracijai buvo rengiamasi jau nuo metų pradžios, seniūnijų darbuotojams  organizuoti mokymai, nes buvo aišku, kad visi žemdirbiai patys nesugebės pateikti paraiškų elektroniniu būdu.

Šią savaitę mokymai organizuoti ir žemdirbiams, kurie panoro patys išmokti pildyti deklaracijas.

V.Kriaučiūno tikinimu, šiemet pasėlių deklaravimo procesas galėtų vykti gana sklandžiai, jei ne potvynis. Mat jis sunaikino dalį žieminių augalų, juos teks persėti ar pasėti vasarinių augalų. Tai sukelia tam tikros painiavos deklaruojant valdas.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas ragina žemdirbius nelaukti paskutinės dienos ir suskubti deklaruoti valdas – tais atvejais, kai bus nustatyta kokių nors neatitikimų, galės patikslinti iki deklaravimo pabaigos.

Panevėžio rajone praėjusiais metais 4,5 tūkstančio žemdirbių deklaravo kiek daugiau nei 100 tūkstančių hektarų valdų.

V.Kriaučiūnas prognozuoja, kad deklaruojamų pasėlių ir žemės ūkio naudmenų plotas ir šiemet bus maždaug toks pat.

Deklaruoti valdas privalo ne visi žemdirbiai, o tik tie, kurie nori gauti tiesiogines Europos Sąjungos ir mūsų šalies biudžeto išmokas.

Deklaracijas galima teikti iki birželio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių