Žemdirbiai nori perrašyti išankstines sutartis su grūdų pirkėjais

Lietuvos žemdirbiai, užaugus prastesniam derliui nei tikėtasi ir netikėtai išaugus grūdų kainoms, ieško būdų, kaip nesilaikyti išankstinių sutarčių su derlių superkančiomis įmonėmis.

Ūkininkai konsultuojasi su teisininkais ir kreipiasi į Žemės ūkio ministeriją, kad būtų papildyta nenugalimos jėgos (force majeure) skelbimo tvarka - į nenugalimos jėgos aprašą siekiama įtraukti pasėlių iššalimą ir krušą, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas teigia, kad žemdirbiai nepatenkinti ir tuo, kad kainoms pakilus dalį derliaus jiems teks parduoti pigiau pagal pasirašytas išankstines sutartis.

"Tarsimės. Gal pavyks susitarti grūdų pabrangimą dalytis pusiau", - teigė B.Markauskas. Anto jo, jei pradėjus grūdų kainoms kilti ūkininkas įsipareigojo derlių parduoti po 400 litų už toną, o šiandien derliaus kaina jau 600 litų, bus prašoma dalintis skirtumą ir žemdirbiams mokėti 500 litų už toną.

Supirkėjai sako, kad į dalybas eiti nelinkę, nes grūdus jie taip pat jau pardavę ir privalės laikytis sutarčių. Įmonės negalėjo rizikuoti ir laukti kainų kilimo.

"Sutartyse mes įsipareigojome supirkti visus grūdus ir esame numatę kiekvienos kategorijos grūdų kainą", - sakė "Linas Agro Group" prekybos direktorius Baltijos šalims Dainius Pilkauskas.

Anot jo, su žemdirbiais, kurių pasėliai žuvo, tarsis, atidės skolos mokėjimą, tačiau ją grąžinti reikės, o su piktybiškais įsipareigojimų pažeidėjais žadama bylinėtis.


Šiame straipsnyje: grūdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių