Žaliajai energetikai - paramos trupiniai

Valdžia, deklaruojanti Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekius, kitąmet iš vartotojų kišenės šimtais milijonų litų rems ne žaliąją energiją iš vėjo, vandens ar biomasės, bet rusiškas gamtines dujas kūrenančias elektrines, o daugiausia - Lietuvos elektrinę, rašo "Lietuvos žinios".

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, iš viso VIAP lėšų 2011-aisiais planuojama surinkti 613,8 mln. litų, o Lietuvos elektrinės pagamintos elektros fiksuota kaina bus supirkta beveik už 350 mln. litų, iš jų 70 mln. litų žadama skirti naujojo, devinto, bloko statybai Elektrėnuose finansuoti.

Tuo tarpu visame pasaulyje skatinamai atsinaujinančiai elektrai iš vėjo, vandens, saulės, biomasės remti kitąmet atiteks vos 14 proc. VIAP surenkamų lėšų.

"DnB NORD" banko vyriausiojo analitiko Rimanto Rudzkio teigimu, naujos atominės elektrinės statybos idėja savaime riboja vietinės ir atsinaujinančios energetikos plėtrą - pastačius galingą elektros gamintoją ir galbūt priėmus įsipareigojimus dėl būsimų elektros kainų ar suvartojimo kiekio, kitų šaltinių energijos greičiausiai nebereikėtų.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Energetikos komiteto pirmininko pavaduotojas Pijus Ralys įsitikinęs, jog ydinga ir tai, kad į VIAP kitąmet įtraukiamos ir Lietuvos elektrinės naujojo bloko statybos išlaidos.

"Tai komercinis projektas, jis neturėtų būti remiamas iš vartotojų mokamo VIAP. Juk bloko pagaminta energija bus parduodama rinkoje. Projektas per tam tikrą laiką turėtų atsipirkti. Tad kodėl šią statybą reikia remti visiems vartotojams, nors nė vienam jų pinigai negrįš?", - sakė P.Ralys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių