Žadama sugrąžinti galimybę atleisti darbuotojus be priežasties

Valdantieji nusiteikę sugrąžinti į Darbo kodeksą Vyriausybės siūlytą nuostatą dėl darbdavio teisės atleisti darbuotoją be priežasties.

Dėl to sutarta trečiadienį ryte surengtame tradiciniame valdančiosios keturių centro dešinės partijų koalicijos vadovų posėdyje.

 „Liberalų sąjūdis įsipareigojo galutiniam Seimo balsavimui dėl pataisų Darbo kodekse pateikti pataisą, sugrąžinančią Vyriausybės iniciatyvą“, - po pasitarimo informavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma. Jis tikisi, kad pasiūlytai pataisai bus pritarta ir galutiniame Darbo kodekso variante atsiras nuostata, kad darbdavys galėtų atleisti darbuotoją be priežasties ir nesilaikant jokių įspėjimo terminų, tačiau išmokant jam dvigubai didesnę nei priklausytų išeitinę pašalpą.

Praėjusią savaitę Seimas, svarstydamas Darbo kodekso pataisas, buvo pritaręs parlamentinio Socialinio reikalų ir darbo komiteto pasiūlymui netaikyti tokios „drakoniškos“ darbo rinkos liberalizavimo priemonės, kurią pasiūlė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė, tikindama, kad tai padarys rinką lankstesne ir paskatins naujų darbo vietų kūrimą.

Tačiau galutinis balsavimas dėl Darbo kodekso pataisų kol kas neįvyko. Jis planuojamas artimiausiu metu. Iki pat priėmimo atskiri Seimo nariai ir frakcijos turi teisę siūlyti pataisas, dėl kurių balsuojama parlamento plenariniame posėdyje. Šia teise ir žada pasinaudoti Liberalų sąjūdis, pateikdamas galutiniam balsavimui Vyriausybės pasiūlytą, bet komiteto atmestą pataisą dėl darbdavio teisės atleisti darbuotoją be įspėjimo.

Trečiadienį koalicijos pasitarime taip pat sutarta pasistengti Seimo pavasario sesiją baigti iki liepos 2 dienos, iki to laiko priimant visus būtiniausius teisės aktus, įskaitant ir Vyriausybės siūlomus įstatymus dėl kai kurių finansinio konsolidavimo priemonių. Tarp jų yra pensinio amžiaus palaipsnis ilginimas, motinystės išmokų mažinimas, valdininkų sumažintų algų įšaldymas dar bent metams bei atskaitymų iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus nedidinimas.

„Esame nusiteikę iki liepos 2 dienos baigti. Tikimės, tai pasiseks“, - tvirtino J.Razma.

Pagal Konstituciją Seimo pavasario sesija turi baigtis birželio 30 dieną, tačiau paprastai parlamentarai ją kuriam laikui pratęsia. Šįkart valdantieji planuoja sesiją pratęsti kiek įmanoma trumpesniam laikotarpiui.

Koalicijos pasitarime taip pat pasikeista nuomonėmis apie šią savaitę Seime numatyta balsavimą dėl Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto įstatymams dėl žemėtvarkos. Prezidentė vetavo Seimo daugumos priimtą įstatymą, kad po liepos 1 dienos, kai bus panaikintos apskričių viršininkų administracijos, valstybinės žemės tvarkymo reikalai būtų padalinti tarp didžiųjų miestų savivaldybių ir Nacionalinės žemės tarnybos. Valstybės vadovė pasiūlė, kad visa žemėtvarka atitektų tik Nacionalinei žemės tarnybai.

„Nėra bendro koalicijos apsisprendimo, kaip balsuoti dėl šio veto. Kiekviena frakcija spręs atskirai“, - tvirtino J.Razma. Jis pripažino, kad vargu ar bus sugebėta surinkti 71 balsą, reikalingą verto atmetimui, todėl greičiausiai Prezidentės pataisoms bus pritarta ir visa žemėtvarka nuo liepos 1 dienos užsiims tik Nacionalinė žemės tarnyba.


Šiame straipsnyje: koalicijanedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių