Vyriausybė turės pasakyti, ar ji už visišką alkoholio reklamos draudimą

Seimas paprašė Vyriausybės nuomonės, ar verta nuo 2012 metų Lietuvoje įvesti visišką alkoholio reklamos draudimą.

Seimo valdyba penktadienį nusprendė kreiptis į Vyriausybę, kad ši pateiktų savo išvadą parlamentui pateiktam Alkoholio kontrolės įstatymo kai kurių straipsnių pakeitimo projektui, kuriuo siūloma atsisakyti visiško alkoholio reklamos uždraudimo.

Dabar veikiančiame įstatyme yra įtvirtinta, kad nuo 2012 metų Lietuvoje įsigalios visiškas alkoholio reklamos draudimas visuomenės informavimo priemonėse - televizijoje, radijuje, spaudoje ir internete, taip pat bus visiškai uždrausta išorinė alkoholio reklama.

Grupė parlamentarų siūlo atsisakyti šių griežtų nuostatų ir palikti šiuo metu numatytą ribotą alkoholio reklamą. Galiojantis įstatymas nustato alkoholio reklamos draudimą televizijos ir radijo programose nuo 6 iki 23 valandos, taip pat riboja alkoholio reklamą periodinių leidinių pirmuosiuose puslapiuose, nustato visišką išorinės alkoholio reklamos draudimą, išskyrus alaus, alaus mišinių su nealkoholiniais gėrimais bei natūralios fermentacijos vyno ir sidro išorinę reklamą.

Seimo valdančiosios konservatorių frakcijos nario Vito Matuzo pateiktomis Alkoholio įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad ir po 2012 metų Lietuvoje galioja tie patys alkoholio reklamos apribojimai, kurie veikia ir šiuo metu bei atsisakoma visiško alkoholio reklamos draudimo.

Seime pateikus šį projektą nuspręsta, kad pagrindiniu komitetu, teikiančiu išvadą dėl tokio įstatymo tikslingumo, taps Ekonomiko, o ne Sveikatos reikalų komitetas, kurio pirmininkas Antanas Matulas garsėja savo nuožmia kova su alkoholiu.

Seimo valdyba penktadienį taip pat nusprendė prašyti Vyriausybės išvados dėl Kainų įstatymo pakeitimo, kuriuo siūloma prekybos įmonėms nustatyti Lietuvoje gaminamų maisto produktų maksimalų prekybinį antkainį, kurio dydis didmeninėje prekyboje negalėtų būti didesnis nei 25 proc., mažmeninėje prekyboje – ne didesnis nei 50 proc. nuo gamintojo kainos.


Šiame straipsnyje: alkoholisreklama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių