Vyriausybė tarėsi, kaip paskatinti ekonomikos atsigavimą

Trečiadienį Vyriausybėje įvyko reguliarus Ekonomikos skatinimo plano (ESP) įgyvendinimo priežiūros ir koordinavimo komiteto posėdis, kuriame buvo svarstoma plano vykdymo eiga ir peržiūrimos numatytos tolesnio etapo priemonės.

Finansų ministerijos duomenimis, ekonomikos skatinimui Vyriausybė sumaniai panaudoja Europos Sąjungos struktūrinius fondus. Skaičiuojama, kad nuo 2007 metų iki šių metų pabaigos ekonomikai skatinti bus pasirašyta projektų finansavimo sutarčių iki 12 mlrd. litų vertės ir išmokėti iki 3,5 mlrd. litų skirto finansavimo.

“Būtina pabrėžti, kad vien tik per šiuos, 2009 m. paramos sutarčių buvo pasirašyta už beveik 7 mlrd. litų. Vien per šiuos metus verslui išmokėti 2,5 mlrd. litų. Ateinančiais metais nemažinsime tempų ir ekonomikai skatinti turėtume įlieti dar 5 milijardus litų",- sakė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Šiuo metu viena sėkmingiausių ESP priemonių - parama eksportui. Eksportuojančių įmonių rinkodarai užsienio rinkose iki metų pabaigos bus išdalinta 100 mln. litų, šiuo metu 20 mln. litų jau paskirta konkrečioms eksportuojančioms įmonėms. Posėdyje sutarta, kad šiai sričiai būtina rasti finansavimą ir kitais metais. Atsižvelgdama į eksporto kredito draudimo poreikį, Ūkio ministerija numato įkurti specializuotą Eksporto kreditų draudimo įmonę.

Pagal kitiems metams numatomas priemones paramą planuojama suteikti dar mažiausiai 3000 įmonių. Iš viso verslo finansavimui ekonomikos skatinimo plane numatyta 1,5 mlrd. litų. Šiuo metu išduotų paskolų suma sudaro dešimtadalį šios sumos - 115 mln. litų. Mažųjų kreditų, kurie teikiami nuo gegužės, į bankus kreipėsi 1079 įmonės, paskolas gavo daugiau kaip pusė.

Paskolų garantijų suma dabar sudaro 328 mln. litų, jomis naudojasi 1370 įmonių. Iki 2011 m. viešųjų pastatų renovacijai planuojama 1,1 mlrd. litų, šiuo metu jau skirta daugiau kaip pusė numatytos sumos: su darbus atliekančiomis organizacijomis sudarytos sutartys už 600 mln. litų.

ES bei valstybės biudžeto lėšos, įlietos į ekonomiką per įvairias verslo finansavimo, eksporto ir investicijų skatinimo, viešųjų pastatų renovacijos ir kitas priemones, pradeda duoti rezultatą. Pagal ES lėšų panaudojimą Lietuva pirmauja tarp ES šalių, o lėšų naudojimo tempai maždaug 8 kartus greitesni nei buvusių vyriausybių.

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvai pagal pateiktus tarpinius mokėjimo prašymus išmokėta 7,9 proc. visam 2007-2013 m. laikotarpiui skirtų ES struktūrinių fondų lėšų (antroje vietoje Airija - 6,1 proc., toliau Estija - 4,8 proc.).

Ūkio ministerijos duomenimis dėl veikiančių ekonomikos skatinimo plano priemonių verslui jau pavyko išsaugoti apie 30 tūkstančių darbo vietų, o iki kitų metų pabaigos šis skaičius turėtų pasiekti 100 tūkstančių. Ekonomikos skatinimui numatytomis verslo priemonėmis jau pasinaudojo apie 2000 įmonių.

Šios dienos posėdyje taip pat aptarta daugiabučių namų renovavimo naujoji programa, bendrai finansuojama ES struktūrinės paramos lėšomis, kuri Finansų ministerijos duomenimis jau startuos gruodžio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių