Vyriausybė svarsto galimybę pateikti priešieškinį „Gazpromui“

Vyriausybė svarsto galimybę ginče su Rusijos bendrove „Gazprom“ pateikti priešieškinį dėl diskriminacinės kainodaros Lietuvai taikymo, teigia ministro pirmininko patarėjas energetikos klausimais Kęstutis Škiudas.

Vyriausybė skelbia prieš savaitę pasiekusi persilaužimą derybose dėl dujų sektoriaus reformos. Neoficialiai užsimenama, kad Briuselyje vykusiose Europos Komisijos (EK), Lietuvos energetikos ministerijos ir Vokietijos koncerno „E. On“ derybose pavyko suskaidyti gelžbetoninį bendrovės „Lietuvos dujos“ didžiųjų akcininkų - „E. On“ ir Rusijos „Gazpromo“ bloką, rašo „Verslo žinios“.

„Vyriausybė svarsto galimybę per artimiausius kelis mėnesius pateikti priešieškinį “Gazpromui„ dėl privatizavimo pažeidimo - diskriminacinės kainodaros Lietuvai taikymo. Pokyčius plėtojant santykius su “Gazpromu„ taip pat gali lemti kiti trys veiksniai. ES gali susitarti su “Gazpromu„. Gali būti išnagrinėjamas mūsų skundas dėl konkurencijos pažeidimų. Trečia: mes pastatysime SGD terminalą. Terminalo statybos pabaiga yra žinoma ir tai yra ilgiausias laikas, iki kurio “Gazprom„ gali mus laikyti didesnių kainų kilpoje. Blogiausiu atveju - 2012-2013 metais. Tačiau manau, kad artėjant terminalo atidarymui “Gazprom„ reaguos neraginamas“, - interviu „Verslo žinioms“ teigė K.Škiudas.

"Verslo žinios" rašo, jog dar prieš metus pagrindiniai "Lietuvos dujų" akcininkai bendrais šalies valdžiai skirtais laiškais prieštaravo bendrovės tiekimo ir perdavimo veiklos atskyrimui. "Gazprom" Briuselyje vykstančiose trišalėse derybose nedalyvavo.
„Kiek žinau, “Gazprom„ nepateikė motyvuoto atsakymo, kodėl nedalyvauja. Mano nuomone, tokia jų pozicija nėra išskirtinė ir byloja apie bendrą pasipriešinimą III energetikos paketo įgyvendinimui ES. Lietuva tėra vienas iš frontų, kur ES ir “Gazpromo„ interesai susikerta“, - kalbėjo K.Škiudas.

Reformuodama bendrovę „Eesti Gaas“ Estijos vyriausybė pasiūlė už 25 mln. eurų išpirkti dujų transportavimo sistemą. Pasak K.Škiudo, tokio varianto negalima atmesti ir Lietuvoje.

„Jeigu visos suinteresuotos šalys susitartų dėl tokio varianto, tai būtų įmanoma ir Lietuvoje. Kol kas nėra žinių, ar “Gazprom„ pritaria Estijos vyriausybės siūlymui. Atrodo, kad “Gazprom„ nuosekliai priešinsis bet kuriems III energetikos paketo įgyvendinimo variantams bet kuriose ES šalyje. Tai yra jų nuostata, kuri galbūt pasikeis. O gal - dar labiau padidins problemą pradėdami teismus “dėl investicijų apsaugos„ ar panašių motyvų. Kol kas galime tik spėlioti“, - kalbėjo K.Škiudas.


Šiame straipsnyje: Gazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių