Vyriausybė susitarė su „NDX energija“, pinigai jau pervesti (papildyta)

Teisininkų "rezonansiniu" vadintas klausimas pagaliau išspręstas. Apsispręsti dėl pirmadienį gauto Vyriausybės pasiūlymo "NDX energijai" nereikėjo nė 15 dienų - taikos sutartis pasirašyta penktadienį. Privačiam investuotojui jau pervesti ir 680 mln. litų už priklausiusią "Leo LT" akcijų dalį.

Pinigus pervedė iš karto

"NDX energijai" pinigai už "Leo LT" akcijas buvo pervesti iš karto po sutarties pasirašymo. 680 mln. litų bendrovei pervesta iš "Leo LT" sąskaitų. Pastarajai bendrovei "Rytų skirstomieji tinklai", VST ir "Lietuvos energija" suteikė 192 mln. litų paskolų iki galo atsiskaityti su "NDX energija".

Tai, kad 680 mln. litų "NDX energijai" pervesti, patvirtino "Leo LT" generalinis direktorius Rimantas Vaitkus.

"Mums reikėjo pinigų atsiskaityti su "NDX energija" - per trumpą laiką mes negalėjome surinkti visos reikalingos sumos, nes lėšas laikome indėliuose labai geromis sąlygomis. Todėl sukėlėme dalį pinigų iš visų mūsų įmonių, likusią dalį panaudojome savų lėšų, ir dar palikome indėliuose", - BNS naujienų agentūrai sakė R.Vaitkus.

Sutiko parduoti už 680 mln. litų

Energetikos ministras ir privatus investuotojas "NDX energija" penktadienį ryte pasirašė susitarimą, kad privatus investuotojas sutinka Vyriausybei parduoti jai priklausančią nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" akcijų dalį už 680 mln. litų.

Iki šiol Vyriausybei priklausė 61,7 proc., o "NDX energijai" - 38,3 proc. "Leo LT" akcijų. Žadama, kad Vyriausybės ir "NDX energijos" susitarimas dar penktadienį bus paskelbtas viešai, tokia buvo viena iš susitarimo sąlygų.

"Nenoriu komentuoti pats pirmas. Tik galiu pasakyti, kas pasiūlymas buvo priimtas, ir valstybė yra pagrindinė ir vienintelė "Leo LT" akcininkė, o įmonė bus nedelsiant likviduota. Kliūčių tam nebeliko", - po sutarties pasirašymo kalbėjo A.Sekmokas.

Tiesa, dar praėjusią savaitę "NDX energijos" pirmininkas Ignas Staškevičius klabėjo, kad ekonomiškai Vyriausybės siūlymas nėra pagrįstas, nes "NDX energijos" indėlis į "Leo LT" apie penkis kartus didesnis. Skaičiuojama, kad kuriant nacionalinę energetikos bendrovę privatus investuotojas į ją įnešė VST akcijų už 2,7 mlrd. litų, o papildomai - dar 608 mln. litų dividendų.

Sujungs VST ir RST

Vyriausybei likus vienintele "Leo LT" akcininke, bus imtasi šios energetikos bendrovės likvidacijos. Be to, valstybei bus perleistos visos elektros skirstymo bendrovės VST akcijos.

Kaip pranešė Energetikos ministerija, po taikos sutarties su "NDX energija" pasirašymo, A.Sekmokas pavedė "Leo LT" valdybai parinkti konsultantus bendrovių VST ir "Rytų skirstomieji tinklai" sujungimo planui parengti ir paskirti "Leo LT" likvidatorių.

Anksčiau A.Sekmokas yra minėjęs, kad remiantis konsultacijų bendrovės "Ernst & Young Baltic" atlikta studija, ekonominis dviejų elektros skirstymo bendrovių sujungimo ekonominis efektas siektų apie 28 mln. litų. per metus. Tokią sumą pavyktų sutaupyti dėl optimizuotos įmonių struktūros ir efektyvesnės jų veiklos tuose regionuose, kur įmonių aptarnaujamos teritorijos ribojasi. A.Sekmoko manymu, bendrovės galėtų būti sujungtos 2010 metais.

Prezidentė: klausimas išspręstas naudingiausiu būdu

Šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, "Leo LT" sandoris užbaigtas naudingiausiu visuomenei būdu, o sudarytas susitarimas užtikrina, kad šis klausimas išspręstas visiems laikams.

"Sandoris panaikintas naudingiausiu visuomenei būdu", - Prezidentės nuomonę perdavė jos atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot jo, Prezidentė konstatuoja, kad istorija pabaigta, turtas grąžintas valstybei, o pasiektas susitarimas reiškia, kad abi šalys nekels pretenzijų.

Premjeras: susitarimas yra sąžiningas


Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad su privačiu investuotoju sudarytas susitarimas tesiškai grąžina padėtį, buvusią iki VST privatizavimo. Tai reiškia, kad tiek Vyriausybė, tiek "NDX energija" įsipareigoja nekelti klausimų dėl veiksmų, kurie buvo atliekami po VST privatizavimo. Premjeras pridūrė, kad "NDX energija" sutiko su visomis Vyriausybės sąlygomis.

„Manau, kad tokias nuostatas įtvirtinantis susitarimas yra sąžiningas, nes mes užuot nagrinėję, kas ką ne taip padarė po privatizavimo ar kuriant „Leo Lt“, tiesiog sugrįžtame į padėtį, kai VST priklausė valstybei. Tokiu būdu su „NDX energija“ bei jos akcininkais visiškai ir negrįžtamai baigiame visus ginčus dėl „Leo LT“, – pranešime spaudai cituojamas Vyriausybės vadovas.

Šios savaitės pradžioje I.Staškevičius žurnalistams kalbėjo, kad "NDX energijai" svarbu, kad gauti Vyriausybės garantijas, kad po taikos susitarimo nebus pateikta jokių naujų pretenzijų dėl VST privatizavimo ar bendrovės dalyvavymo "Leo LT" veikloje.

Svarbus žingsnis padarytas vakar, kai VST atsiėmė ieškinį prieš "NDX energiją" dėl 520 mln. litų kompensacijos už tai, kad pastaroji po pirmosios privatizavimo bankų paskolas perkėlė VST. Ieškinyje argumentuota, kad tokiu būdų VST už savo privatizavimą sumokėjo iš savo lėšų.

Pamoka visiems

A.Kubiliaus manymu, dėl "Leo LT" sandorio nukentėjo tiek valstybė, tiek privatus investuotojas. „Tai buvo gera pamoka tiek Vyriausybei, tiek privačiam verslui. Dabar visiems bus akivaizdu, kad jokie privatūs tikslai negali būti iškeliami virš bendrųjų vertybių, kad jokie dideli projektai negali vykti be visuomenės palaikymo ir pritarimo“, – pastebėjo A.Kubilius.

Vis dėlto premjeras tikisi, kad ši istorija neatbaidys verslo nuo bendradarbiavimo su valstybe ateityje. Pasak jo, Vyriausybė palaiko ir palaikys Lietuvos verslą ir privačią iniciatyvą, užtikrins sąžiningas konkurencijos sąlygas visam verslui, užkirsdama kelią bet kokiai rinkos monopolizavimo galimybei.

„Mes esame už sąžiningą ir teisingą privačią ir viešą partnerystę, kuri naudinga abiems pusėms ir kuria bendrąją valstybės gerovę“, – nurodė Ministras Pirmininkas.


Šiame straipsnyje: NDX energijaVSTLeo LT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių