Vyriausybė „Snoro“ indėlių grąžinimui skolins iki 3,3 mlrd. litų

Nacionalizuotame bankrutuojančiame banke „Snoras“ laikytiems ir valstybės apdraustiems indėliams grąžinti Indėlių draudimo fondui Vyriausybė paskolins iki 3,3 mlrd. litų. Tokiam siūlymui Vyriausybė iš esmės pritarė pirmadienį pasitarime, o galutinai turėtų pritarti trečiadienį posėdyje.

„Vyriausybė sprendimą priims trečiadienį, klausimas yra įtrauktas į trečiadienio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Pasak I.Šimonytės, tikslus lėšų poreikis Indėlių draudimo fondui priklausys nuo įvairių aplinkybių, pavyzdžiui, ar žmonės iš karto norės atsiimti savo pinigus.

„Indėlių draudimo fondui bus skolinama iki 3,3 mlrd. litų, bet konkretus poreikis, be abejo, priklausys nuo įvairių aplinkybių - nuo to, kaip greitai žmonės skubės atsiimti savo pinigų. O tikrai skubėti nėra kur, nes draudimo išmokas galima atgauti per penkerius metus nuo draudiminio įvykio dienos. Kitas dalykas, fondas turi tam tikrą turtą - vertybinius popierius, kurių realizavimas vienu ar kitu metu tą faktinį poreikį gali pakeisti. Nustatytos maksimalios “lubos„, kiek bus įmonei paskolinta“, - sakė I.Šimonytė

Pasak jos, nemaža dalis Indėlių draudimo fondo lėšų yra investuota į vertybinius popierius, kuriuos reikės parduoti palaipsniui.

I.Šimonytė BNS pirmadienį ryte dar negalėjo pasakyti konkrečios dienos, kada pinigai pasieks „Snoro“ indėlininkų sąskaitas SEB banke ir kituose bankuose, nes tai, jos teigimu, priklauso ir nuo techninių dalykų.

„Paskolų komisija jau yra pritarusi įmonei “Indėlių ir investicijų draudimas„ perskolinti lėšas, kurios reikalingos “Snoro„ indėlininkams grąžinti indėlius, - iki 3,3 mlrd. litų. Bet žiūrėsime pagal faktinį poreikį - kiek lėšų reikės. Tie pinigai yra paruošti, tai yra laikinai laisvos lėšos, kurias valstybė šiuo metu turi“, - BNS kalbėjo finansų ministrė.
Pasak jos, Indėlių draudimo fondas, kuriame yra sukaupta apie 1,7 mlrd. litų, iš karto neketina parduoti visų jo turimų vertybinių popierių. Anksčiau skelbta, kad Vyriausybė galėtų skolinti fondui apie 2,4 mlrd. litų, o iš viso apdraustiems indėliams grąžinti, preliminariais skaičiavimais, reikia apie 4,1 mlrd. litų.

„Mes nesiruošiame tų vertybinių popierių išmesti vienu metu - kaip bus naudinga, taip jie ir judės“, - BNS sakė finansų ministrė.

Finansų viceministras Rolandas Kriščiūnas BNS sakė, jog Vyriausybė yra pasiskolinusi tiek užsienio, tiek vidaus rinkose, ir šiuo metu iždo sąskaitoje yra pakankamai pinigų, kad valstybei nereikėtų skolintis papildomai. Vyriausybė lapkričio pradžioje tarptautinėse rinkose išplatino 750 mln. JAV dolerių (apie 1,9 mlrd.) litų obligacijų emisiją, todėl su kitomis laisvomis lėšomis ji turi pakankamai pinigų indėliams grąžinti.
Anot finansų ministrės, terminas, kada bus pradėti grąžinti indėliai, priklauso ir nuo techninių dalykų - tai yra kada bus gauti tikslūs „Snoro“ indėlininkų sąrašai. I.Šimonytė sakė, jog sąrašai bus perduoti jau šią savaitę.

„Tačiau dėl techninių dalykų sunku pasakyti, kada tie pinigai pasieks sąskaitas, nes SEB bankui dar reikia kelių dienų techniškai pasiruošti. Todėl ar tai bus šį ketvirtadienį, ar kitą - negaliu pasakyti. Tikrai galiu garantuoti, kad pinigus žmonės gaus per tuos terminus, kuriuos numato įstatymas“, - kalbėjo finansų ministrė.

„Indėlių ir investicijų draudimo“ generalinis direktorius Raimundas Žilinskas BNS tvirtino, kad duomenys iš „Snoro“ bus gauti „labai greitai“, tačiau konkrečios dienos pasakyti jis negalėjo: „Šią savaitę“.

Jo teigimu, visi procesai vyksta „labai sklandžiai“, sutartys su indėlius išmokėsiančiais 8 bankais taip pat pasirašomos „nustatytu grafiku“, o indėliai žmonėms ir įmonėms, jos žodžiais, bus išmokėti iki Naujųjų metų, o blogiausiu atveju - sausio pradžioje - kaip ir numato įstatymas.

Įstatymas numato, kad indėliai turi būti grąžinti per 20 dienų nuo draudiminio įvykio - tai yra iki gruodžio 22 dienos, o pratęsus šį terminą dar 10 dienų - iki sausio 7 dienos.
Per 8 pasirinktus komercinius bankus bus grąžinami indėliai iki 345 tūkst. litų. Gyventojams indėlius išmokės SEB bankas, o įmonėms, priklausomai nuo regionų, SEB bankas (Vilniaus apskrityje), Ūkio bankas (Kauno), „Danske“ bankas (Klaipėdos),Šiaulių bankas (Šiaulių), „Nordea“ bankas (Panevėžio), „Swedbank“ (Alytaus ir Marijampolės), – DNB bankas (Telšių ir Utenos), Medicinos bankas (Tauragės apskrityje).

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, visi gyventojų ir įmonių indėliai iki 100 tūkst. eurų yra apdrausti. Tačiau nedraudžiami indėliai Rusijos rubliais ir kitomis trečiųjų šalių valiutomis.


Šiame straipsnyje: Snorasindėlių kompensavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
man patinka,kazkas isleidzia milijardus,tie kurie turejp priziureti bankus ,Ramonas <|SArkinas tik ,ismatami is darbo,kai juos butina teisti,o mes VISI turesime moketi 3.3 milijardu paskolinta skola,atleiskit ji bus didesne,nes bus su procentais KODEL TYLI PROKURORAI?

vidma

vidma  portretas
skubekit saibu gali ir nelikt....... sunki realibe LT . o tai kur garantijos taip isreklamotos ant kiekvieno kampo .......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių