Vyriausybė siūlo naują pensijų kaupimo modelį

Vyriausybė sutarė dėl antros pakopos pensijų kaupimo ir teikia savo siūlymus Seimui. Naujoji pensijų kaupimo tvarka numato, kad žmogaus įmoka senatvės pensijai susidės iš trijų dalių – iš „Sodros“ biudžeto pervedamos įmokos, asmens lėšomis mokamos įmokos ir valstybės mokamos skatinamosios įmokos už dalyvavimą privačiame kaupime. Jei šiems sprendimams pritars Seimas, jie įsigalios nuo 2013 metų.

Vyriausybė siūlo, kad ir toliau išliktų galimybė žmonėms tęsti dalyvavimą pensijų kaupime dabartinėmis sąlygomis, kuomet į privačius pensijų fondus ir draudimo įmones iš „Sodros“ yra pervedama 2 proc. dydžio įmoka nuo draudžiamųjų pajamų. Anot Vyriausybės, dabartinis įmokos dydis nesikeis ir bus privalomas visiems.

Jei žmogus pats savo iniciatyva ir lėšomis apsispręstų kaupti didesnę pensijos dalį privačiuose fonduose ir mokėtų papildomą įmoką, siūloma sudaryti tokias sąlygas, kad jis galėtų tai daryti. Tokiu atveju žmogus nuo 2013 metų mokėtų 1 proc., o nuo 2016 metų – jau 2 proc. dydžio įmoką nuo draudžiamųjų pajamų privačiam pensijų fondui.

Siekdama skatinti kaupimą privačiuose pensijų fonduose, valstybė finansiškai skatintų žmogų, kuris savo lėšomis nuspręstų papildomai pensiją kaupti privačiuose fonduose ir mokėtų papildomas įmokas į jį. Tokiu atveju į jo pensijų sąskaitą iš valstybės biudžeto būtų pervedama papildoma skatinamoji įmoka, kurios dydis nuo 2013 metų būtų 1 proc., o nuo 2016 m. – 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalies ūkyje, kurį skelbia Statistikos departamentas

Be to, siūloma nuo 2020 metų „Sodros“ pervedamą įmoką – pirmąją įmokos dalį – didinti iki 3,5 procentų.

Pritarta ir siūlymui, kad pereinamuoju laikotarpiu (nuo 2012 m.sausio 1 d. iki rugsėjo 1 d.), kuomet keisis dalyvavimo sąlygos pensijų kaupime, esami dalyviai turėtų teisę grįžti į pirmąją pensijų sistemos pakopą – pensiją senatvei kaupti tik „Sodroje“, kaip ir anksčiau, iki 2004 metų, kuomet Lietuvoje atsirado privačių pensijų fondų iniciatyvos. Nuo grįžimo dienos į „Sodrą“ senatvės pensija dėl dalyvavimo pensijų kaupime toliau nebūtų mažinama.

Galimybė sustabdyti dalyvavimą pensijų kaupime bus tik iki 2012 m. rugsėjo 1 d.

Tokiu atveju pensijų fonduose ir draudimo įmonėse sukauptos lėšos ir toliau ten liktų, kol žmogus sulauktų senatvės pensijos amžiaus ir jam būtų išmokėta sukaupta pensijos dalis. Na, o žmogui grįžus į „Sodrą“, iš jos fondo mokama pensija būtų mažinama tik už tuos laikotarpius, kai buvo pervedamos įmokos, kol žmogus  dalyvavo privačiame kaupime, aiškinama Vyriausybės pranešime.

Taip pat pereinamuoju laikotarpiu pensijų fondų dalyviai galėtų kreiptis į bendrovę, kurioje kaupia lėšas būsimai pensijai, pateikdami atsisakymą mokėti papildomą įmoką savo lėšomis. Už šiuos asmenims, kaip ir iki šiol, būtų pervedama tik 2 proc. dydžio kaupiamoji įmoka iš „Sodros“.

Nauji pensijų kaupimo dalyviai, kurie pensijų kaupimo sutartis pasirašys 2012 m. ir vėliau, iškart taps naujosios sistemos dalyviais. Esami pensijų kaupimo dalyviai, kurie iki 2012 m. rugsėjo 1 d. nepareikš atsisakymo dalyvauti naujojoje sistemoje arba mokėti papildomą įmoką, nuo 2013 metų automatiškai taps naujosios sistemos dalyviais, kurioje įmoka senatvės pensijai bus sudaryta iš trijų dalių.


Šiame straipsnyje: pensijosreforma

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Nors graziai pasakyta, bet abejoju, nes ateityje del panasiu kriziu gali sumazinti pensija, kaip dabar, iki siol neatkurtos pensijos...

555

555 portretas
ir vel pasakas porina kiek dar kartu keisis

Kęstas

Kęstas portretas
Pirmiausia reikalaukite išardyti vagių lizdus Vyriausybė vėl rūpinasi valdančiojo sluoksnelio giminių Sekundės tipo apgavikiškais verslais, ruošdama įstatymus dėl papildomo pensijų kaupimo. Dabar siūlomas modelis yra susiūtas baltais siūlais: 2 o vėliau ir daugiau proc. būtų pervedami iš „Sodros“. Tie 2 proc., kurie būtų pervedami iš „Sodros“, - tai badaujančių dabartinių pensininkų apiplėšinėjimas, nes būtent dabartiniams pensininkams yra skirti tie pinigai pagal veikiantį visose normaliose šalyse socialinio draudimo modelį. Gėda skriausti ištikimiausius jūsų rinkėjus. Norėdami pamaloninti savo gimines fonduose, valdantieji leidžia išsimokėti kiekvienais metais didžiules sumas už fondų valdymą. Todėl naivūs darbuotojai yra suvaromi į Sekundžių tipo avantiūras ir taip pat nieko negaus ateityje, kuriai kaupia. Norite uždirbti pensijai - pirmiausia reikalaukite išardyti vagių lizdus.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių