Vyriausybė pritarė naftos produktų atsargų kaupimui atsargos bilietais

Lietuvai reikalingas naftos produktų atsargas siūloma leisti kaupti ir vadinamaisiais atsargos bilietais arba reikalavimo teisių pagrindu.

Vyriausybė posėdyje ketvirtadienį pritarė tai numatantiems Energetikos ministerijos pasiūlytiems Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimams. Taip pat numatoma įtvirtinti galimybę atsargas kaupti nebūtinai Lietuvoje.

Reikalavimo teisių pagrindu valstybė, planuojama, galėtų kaupti ne daugiau kaip 75 proc. visų sukauptinų atsargų, o naftos perdirbimo įmonės, naftos produktus importuojančios įmonės visas atsargas galėtų kaupti reikalavimo teisių pagrindu. Atsargas laikant užsienyje būtų įpareigojama tokioje vietoje, kad jos būtų prieinamos ekstremalios situacijos atveju.

Dabar Lietuvoje privalu saugoti ne mažiau kaip 70 proc. naftos produktų atsargų. Energetikos ministerija tikisi, kad sprendimas leisti 100 proc. atsargų saugoti užsienyje turėtų sumažinti degalų kainas.

Įstatymo pataisas vėliau svarstys Seimas. Numatoma, kad įstatymas turėtų įsigalioti nuo 2012 metų sausio 1 dieną.

Valstybėje iš viso turi būti sukaupta tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 90 dienų. Valstybės lėšomis sukaupiama ir tvarkoma tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 30 dienų.

 


Šiame straipsnyje: nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
nesamone , . mazai skolu turim ? cia jau grynas parazitizmas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių