Vyriausybė pritarė „Lietuvos dujų“ pertvarkai

"Lietuvos dujos" bus pertvarkyta į dvi atskiras įmones, atskiriant dujų tiekimo ir perdavimo veiklas, o kartu ir jų nuosavybę.

Šiandien Vyriausybė patvirtino Gamtinių dujų įstatymo pakeitimo koncepciją. Lietuva, įgyvendinama Europos Sąjungos (ES) 3-iojo energetikos paketo reikalavimus, gamtinių dujų sektoriuje renkasi pagrindinį ES teisės reikalaujamą energetinio sektoriaus pertvarkos būdą.

Šio būdo pasirinkimas reiškia, kad dujų sektoriuje tiekimo (t.y. dujų pardavimo) veikla turi būti visiškai atskirta nuo dujų perdavimo veiklos.

„Šiandien Vyriausybė politiškai apsisprendė skaidyti vertikalias monopolijas, kaip to reikalauja ES trečiasis paketas, skirtas sukurti konkurencingą ES dujų ir elektros rinką. Pagrindiniai šios pertvarkos tikslai – galimybė vartotojams pasirinkti, sąžininga kainodara, tiekimo patikimumas. Tai yra esminės permainos, kurio duos naudos vartotojui, nes dujų sektorių padarys konkurencingą, galintį užtikrinti mažiausias dujų kainas“, – teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Toks vertikalių monopolijų pertvarkos modelis pagal vienareikšmę ES institucijų poziciją yra ekonomiškai pagrįstas, geriausiai užtikrina nacionalinius energetinio saugumo interesus ir naudą vartotojams.

Koncepcija numato, kad atskyrus gamtinių dujų perdavimo veiklą, bus sudarytos palankiausios sąlygos plėsti dujų tinklus ir nekomerciniais pagrindais vystyti kitus dujų infrastruktūros projektus. Tai yra veiksmingiausias būdas skatinti investicijas į infrastruktūrą, naujiems rinkos dalyviams užtikrinti sąžiningą prieigą prie tinklo ir rinkos skaidrumą.

 


Šiame straipsnyje: DujosLietuvos dujos,

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių