Vyriausybė pritarė biudžeto projektui, jį turi patvirtinti Seimas

Ketvirtadienį Vyriausybė iš esmės pritarė 2012 metų biudžeto projektui. Penktadienį rengiamame neeiliniame posėdyje ministrai oficialiai jį patvirtins ir pateiks jį Seimui tvirtinti.

Ministrai ir juos delegavę valdančiosios koalicijos partneriai įveikė nesutarimus dėl to, kaip pasiekti, kad kitąmet fiskalinis viešojo sektoriaus deficitas būtų ne didesnis kaip 2,8 procento bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Galiu pasidžiaugti, kad visus reikalingus sprendimus radom“, - po neeilinio Vyriausybės pasitarimo ketvirtadienį sakė premjeras Andrius Kubilius.

„Dėl visų biudžetų – valstybės, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo – yra iš esmės sutarta. Penktadienį formaliai patvirtinsime visus tuos projektus su visais skaičiais. Iki posėdžio jie visi bus surašyti į atitinkamus projektus“, - pridūrė premjeras.

Anot jo, šiomis dienomis valdančiosios koalicijos partneriai ir Vyriausybės nariai daugiausiai diskutavo tik dėl kelių dešimčių milijonų litų, kuriais turėjo būti sumažintos biudžeto išlaidos, siekiant 2,8 proc. deficito. „Problemų mastas buvo tik kelių dešimčių milijonų litų apimties, kai visas biudžetas yra 26 mlrd. litų“, - pastebėjo A.Kubilius.

Vyriausybės vadovas patikino, kad kitąmet bus atkurtos pensijos į prieškrizinį lygį. Todėl nebus imtasi pensijų atkūrimo atidėjimo trims mėnesiams, kaip buvo pasiūlyta liberalaus koalicijos sparno, ieškant išeičių, kaip turėtų būti pasiektas 2,8 proc. deficitas.

Taip pat nuspręsta ne visoms institucijoms ir ne visam valstybės sektoriui mažinti išlaidas 2 proc., kaip Finansų ministerija buvo pasiūliusi šios savaitės pradžioje. Tokiam pasiūlymui prieštaravo liberalai.

„Bus dar labiau sumažintos kai kurios investicinės programos ir valstybės valdymo išlaidos, taip pat Europos Sąjungos paramos kofinansavimas. Todėl nebus taikomas tas horizontalus vienodas mažinimas, kaip buvo siūloma anksčiau“, - kalbėjo Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Kitąmet valstybės biudžeto pajamos turėtų būti apie 26 milijardus litų, išlaidos – puse milijardo litų didesnės. Į „Sodros“ biudžetą ketinama surinkti beveik 12 mlrd. litų. „Sodros“ išlaidos turėtų sudaryti daugiau kaip 14 mlrd. litų. Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto deficitas sieks kiek daugiau kaip 2 mlrd. litų.

Bendras fiskalinis viešojo sektoriaus deficitas, kurį sudaro valstybės ir „Sodros“ biudžetų deficitų suma, kitąmet sieks apie 2,6 mlrd. litų. Tai ir sudarys beveik 2,8 proc. BVP.


Šiame straipsnyje: biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių