Vyriausybė nepritars siūlymams nustatyti lengvatinį PVM

Koalicinė Vyriausybė nepritars vėl atgimstantiems pasiūlymams daugeliui prekių ir paslaugų nustatyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

Ministrų kabinetas bandys įtikinti valdančiąją koaliciją taip pat nepritarti tokiems pasiūlymams, kurie gali sumažinti įplaukas į valstybės biudžetą.

Principinė pozicija nesikeičia

"Principinė premjero Andriaus Kubiliaus ir Vyriausybės nuostata tokia - kaip parodė praktika, PVM lengvatiniai tarifai nepasiekia vartotojų", - tvirtino premjero patarėjas Virgis Valentinavičius, aiškindamas, kodėl Vyriausybė nepritaria naujų PVM lengvatų įvedimui.

Pasak patarėjo, esamas PVM lengvatas vaistams, šildymui ir knygoms numatoma palikti. Tačiau naujų lengvatinių tarifų įvedimui Vyriausybėje greičiausiai nebus pritarta. "Nemanau, kad būtų pritarta tiems vis atsirandantiems pasiūlymams nustatyti naujas lengvatas, ypač kai tie pasiūlymai apima beveik visas prekių ir paslaugų grupes", - pastebėjo V.Valentinavičius.

Premjeras A.Kubilius yra ne kartą sakęs esąs prieš PVM lengvatų nustatymą, nes jos dažniausiai nėra efektyvios nustatant prekių ir paslaugų galutines kainas. Esą produkcijos gamintojai, perdirbėjai, tiekėjai, prekybininkai ir kiti tarpininkai pasiima sau visą skirtumą, susidarantį dėl sumažinto PVM tarifo įvedimo.

Beveik dvejus metus dirbanti keturių centro dešinės partijų koalicijos Vyriausybė nuolat priešinosi bet kokiems bandymams nustatyti lengvatinius PVM tarifus įvairioms prekių ir paslaugų grupėms. Valdančioji koalicija iki šiol paremdavo savo Vyriausybę šiuo klausimu, atmesdama gausias Seimo narių iniciatyvas nustatyti mažesnį PVM tarifą. Neprieštarauta tik lengvatinio mokesčio nustatymui vaistams, šildymui ir knygoms.

Socialdemokratai bando vėl

Tuo tarpu Seimo opoziciniai socialdemokratai vėl siūlo grįžti prie PVM lengvatų klausimo svarstymo. Nuo kitų metų jie norėtų taikyti kiek didesnį nei dabartinį lengvatinį PVM tarifą.

Tačiau siūloma jį nustatyti ne tik vaistams, knygos ir šilumai, bet ir kur kas didesniam prekių bei paslaugų ratui.

Socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus įregistruotame įstatymo projekte siūloma ne 9, bet 10 proc. PVM taikyti keleivių pervežimui, knygoms, vaistams, viešbučiams, šviežiai atšaldytai, užšaldytai, giliai užšaldytai mėsai bei žuvims ir valgomiems subproduktams.

Lengvatinį PVM tarifą taip pat siūloma nustatyti gyvenamųjų namų statyboms, renovacijos, apšiltinimo paslaugoms, už kurias apmokama valstybė, bei šilumai.

Projekte siūloma pataisų įsigaliojimo data - 2011 metų sausio 1-oji. Todėl šis projektas turėtų būti svarstomas ir priimamas kartu su kitų metų biudžeto projektu.

Bet prieš tai A.Butkevičiaus pasiūlymą turėtų oficialiai įvertinti Vyriausybė.

Tarifas nuolat didėjo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė irgi, kaip ir Vyriausybė, skeptiškai atsiliepia apie PVM lengvatas. Be to, ji įspėjo nepasirašysianti tokių populistinių Seimo priimtų įstatymų, kurie bus priimami įsiteikinat rinkėjams prieš kitąmet įvyksiančius savivaldos rinkimus.

Šiuo metu galioja tik kelios laikinos PVM lengvatos - kompensuojamiems vaistams, knygoms, šildymui. Šilumai ir karštam vandeniui 9 proc. PVM įsigaliojo 2009-ųjų rugsėjį (iki tol buvo 5 proc.) - jis bus taikomas iki 2011 metų rugpjūčio 31-osios. Toks pat lengvatinis PVM iki 2010-ųjų pabaigos galioja knygoms, o kompensuojamiems vaistams taikoma 5 proc. lengvata.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., kuris galioja nuo praėjusių metų rudens. Iki to laiko daugiau kaip pusmetį galiojo 19 proc. bazinis PVM tarifas, o iki 2009 metų pradžios - 18 proc.


Šiame straipsnyje: VyriausybėPVMkainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių