Vyriausybė nepritaria siūlymui įšaldyti gyventojų skolas bankams

Vyriausybei trečiadienį siūloma nepritarti įstatymo projektui, numatančiam, kad finansinių problemų turintiems gyventojams iki trejų metų - nuo 2010 iki 2012 pabaigos - galėtų nemokėti paskolų bankams ar kitiems kreditoriams.

Ūkio ministerijos išvadoje teigiama, kad Seimo nario konservatoriaus Manto Adomėno siūlomo projekto įgyvendinimas gali turėti neigiamos įtakos finansų sistemos stabilumui - padidėtų kredito įstaigų veiklos rizika, išaugtų paskolų palūkanų normos, sumažėtų kreditų prieinamumas.

Be to, anot ministerijos, neaiškus projekto santykis su Europos Sąjungos (ES) teisės aktais, reglamentuojančiais valstybės pagalbą, taip pat neaišku, kaip turėtų būti įvertinta projekto atitiktis ES teisiniam reglamentui.

Įstatymo projekte numatyta, kad su prašymu dėl mokėjimų atidėjimo reikėtų kreiptis į teismą, kuris patvirtintų įsiskolinimo padengimo planą - skolininkui tektų gyventi minimaliomis sąnaudomis, visas gaunamas pajamas skiriant įsipareigojimams įvykdyti ir mokumui atkurti.

Tokią procedūrą siūlyta taikyti tiems gyventojams, kurie patys nebesusitaria su fiziniais arba juridiniais asmenimis, kuriems yra skolingi.

Skolų laikino sustabdymo procesą siūlyta pradėti, jeigu žmogus skolos nebegrąžina du mėnesius, jeigu ji yra didesnė už dvi minimalias mėnesio algas (1600 litų) ar jeigu bendras įsiskolinimas viršija 50 MMA - 40 tūkst. litų.

Taip pat siūlyta leisti atidėti skolų mokėjimą asmeniui, kai jo bendra pradelstų įsiskolinimų suma neviršija 12 jo vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių sumos.


Šiame straipsnyje: gyventojų skolosbankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių