Vyriausybė ir „Hitachi“ susitarė dėl AE Koncesijos sutarties nuostatų

Lietuvos Vyriausybė ir Japonijos koncernas „Hitachi“ penktadienį Vilniuje pasirašė susitarimą dėl naujos atominės elektrinės Koncesijos sutarties pagrindinių nuostatų.

Kol kas daugiau konkrečios informacijos apie susitarimą neatskleidžiama.
Susitarimą pasirašė „Hitachi“ viceprezidentas Masaharu Hanyu ir energetikos viceministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Šiandien yra svarbi diena, kai pasirašytas labai svarbus tarpinis derybų rezultatas - Koncesijos sutarties pagrindinės nuostatos. (...) Tai reiškia, kad yra sutarta dėl Koncesijos sutarties turinio ir svarbiausių sudedamųjų dalių“, - po sutarties pasirašymo trumpoje spaudos konferencijoje sakė premjeras Andrius Kubilius.

„Mes labai džiaugiamės, kad šiandien galėjome pasirašyti labai svarbų susitarimą dėl Visagino atominės elektrinės Koncesijos sutarties pagrindinių nuostatų. Mes tikime, kad tokiu būdu galėsime prisidėti prie energetikos stabilumo išlaikymo ir stabilaus energijos tiekimo šiame regione“, - žurnalistams sakė M.Hanyu.

„Hitachi“ yra įsitikinusi glaudžiu bendradarbiavimu tarpų abiejų šalių. Mes dėsime visas pastangas, kad šis susitarimas būtų pasirašytas kitais metais tarp Lietuvos ir regioninių partnerių", - pridūrė jis.

Energetikos viceministras Ž.Vaičiūnas teigė, jog sutarta dėl esminių Koncesijos sutarties principų ir nuostatų - susitarimu buvo nustatytas Koncesijos sutarties turinys ir jo dalys, apibrėžti pagrindiniai principai, pagal kuriuos kartu su regioniniais partneriais bus baigiama rengti Koncesijos sutartis. Ji bus teikiama tvirtinti Seimui kovo mėnesį prasidedančioje pavasario sesijoje ir bus vieša.

Anot Energetikos ministerijos, projekto dalyviai sieks strategiškai svarbų projektą įgyvendinti „tinkamai ir laiku“.

„Šis susitarimas yra labai svarbus, įrodantis, kad šiame projekte dalyvauja dvi pirmaujančios atominės energetikos valstybės - Japonija ir Jungtinės Amerikos Valstijos - tai yra konsorciumas “Hitachi-GE Nuclear Energy„. Tuo būdu mes užsitikriname, kad turime pažangiausias technologijas kurias galėsime įgyvendinti Lietuvoje“, - žurnalistams sakė energetikos ministras A.Sekmokas.

Klausiamas, kaip Lietuva finansiškai prisidės prie projekto įgyvendinimo, A.Sekmokas sakė: „Tikrai parduoti nieko mes neplanuojame. Numatoma imti paskolas ir pačių įmonių (Visagino atominės elektrinės valdomų energetikos įmonių - BNS) resursai“.
„Šiandien mes fiksuojame pusmečio intensyvių derybų rezultatus. Tai yra tarpinis finišas“, - teigė Ž.Vaičiūnas.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė pagrindinėms sutarties su Japonijos ir JAV koncernu „Hitachi-GE Nuclear Energy“ - nuostatoms. Premjeras Andrius Kubilius šią savaitę teigė, jog šios nuostatos leidžia su „Hitachi“ kompanija, kaip strateginiu investuotoju, pasirašyti tarpinius dokumentus ir toliau rengti pačią koncesijos sutartį bei kitus svarbius dokumentus, tarp jų - ir akcininkų sutartį.

Anot Vyriausybės, iki Naujųjų metų ar kitų metų pradžioje numatoma parafuoti sutartį. Vėliau numatoma pasirašyti ir Akcininkų sutartį - jos šalys bus Lietuvos bendrovė Visagino atominė elektrinė, „Latvenergo“, „Eesti energia“ ir „Hitachi-GE Nuclear Energy“.
Koncesijos sutartis turi būti pasirašyta iki kitų metų birželio pabaigos.

Lietuva šiuo metu derasi su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ ir Latvijos ir Estijos energetikos kompanijoms dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę, tuo tarpu iš projekto pasitraukusi Lenkija dar gali grįžti, jeigu jai bus pasiūlytos geresnės sąlygos.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų). Tikimasi, kad atominė elektrinė bus pastatyta iki 2020 metų. Strateginiu investuotoju pasirinkus „Hitachi“, Visagine bus statomas pažangiojo verdančio vandens reaktorius (angl. Advanced Boiling Water Reactor, ABWR) - tai yra vienintelė šiuo metu pasaulyje naudojama trečios kartos, pagerinto saugos lygio, reaktorių technologija.


Šiame straipsnyje: VisaginasAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Turime panaudoti viską, kad gimtinės niokiotojai, kaip Andrius Kubilius, nepatektų į Seimą. Nejaugi tokių išdavikų dėka liksime tik švedų bankų, rusų Gazpromo ir japonų Hitachi pastumdėliais?

Kęstui

Kęstui portretas
Turime mes dar proto, į tokius kvailius kaip jūs, nekreipiame dėmesio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių