Vyriausybė: derybas dėl naujos AE Lietuvoje numatoma baigti vasarį

Derybas dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje Koncesijos sutarties su strateginiu investuotoju - Japonijos korporacija „Hitachi“ ir regioniniais partneriais planuojama baigti vasario mėnesį. Koncesijos sutartis kartu su ją lydinčiais įstatymų projektais bus teikiama Seimui pavasario sesijoje kovo mėnesį, dar kartą patvirtino Vyriausybė.

Antradienį išplatintame pranešime spaudai patvirtinta, kad Vyriausybė pasitarime pirmadienį išklausė 2012 metų Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto įgyvendinimo planą, jame aptarti tarpiniai projekto derybų rezultatai, taip pat klausimai, kuriuos Lietuva turi išspręsti iki Koncesijos sutarties pasirašymo.

„Ministrai buvo supažindinti su bendra VAE projekto ekonomika ir finansavimo šaltiniais. Pateikta informacija apie tai, kad VAE projektas yra komerciškai atsiperkantis, todėl ekonomiškai naudingas tiek Lietuvai, tiek regioniniams partneriams“, - rašoma pranešime.

Pasak BNS šaltinių, Vyriausybė ir Japonijos koncernas „Hitachi“ šiomis dienomis ketina parafuoti naujos atominės elektrinės Koncesijos sutartį. Tuo tikslu į Tokiją antradienį išvyko Visagino AE Koncesijos konkurso komisijos pirmininkas energetikos viceministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasak Energetikos ministerijos pranešimo, jis tęsia derybas su "Hitachi“, o susitikimuose dalyvaus ir regioniniai partneriai - Latvijos ir Estijos energetikos bendrovių vadovai.

Susitarimą dėl pagrindinių Koncesijos sutarties nuostatų - jos turinio ir svarbiausių sudedamųjų dalių - Vyriausybė ir Japonijos bei JAV koncernas „Hitachi-GE Nuclear Energy“ - pasirašė pernai gruodį. Nuostatos leido su „Hitachi“ pasirašyti tarpinius dokumentus ir toliau rengti pačią koncesijos sutartį bei kitus svarbius dokumentus, tarp jų - ir akcininkų sutartį.

Tuomet buvo skelbta, kad parafuoti sutartį numatoma šių metų pradžioje, o pasirašyti - iki birželio pabaigos. Be to, Seimui pritarus numatoma pasirašyti ir Akcininkų sutartį - jos šalys bus Lietuvos bendrovė Visagino atominė elektrinė, „Latvenergo“, „Eesti energia“ ir „Hitachi-GE Nuclear Energy“.

Lietuva derasi su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ ir Latvijos ir Estijos energetikos kompanijoms dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę. Lenkija pernai pasitraukė iš projekto.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų). Tikimasi, kad atominė elektrinė bus pastatyta iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

sikau

sikau portretas
as ant tu slaptu derybu, kol nezinom kiek kainuos kwh, negali but ir klausimo apie jokias ae

Klientai 1

Klientai 1 portretas
Šikom ant tavęs buduli, kaina mums nesvarbi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių