Vyriausybė: biurokratinė našta verslui netrukus mažės

Vyriausybė pritarė daliai Saulėtekio komisijos siūlymų ir skelbia, kad jau artimiausiu metu mažės biurokratinė našta verslui.

Žadama paprastesnė įmonių steigimo procedūra, taip pat lengvesnis statybos leidimų išdavimas, atsisakoma ir dalies dabar būtinų licencijų. Šiems pakeitimams įgyvendinti Vyriausybė turi parengti įstatymo pataisas, o joms dar reikės pritarimo Seime.

Tikimasi, kad jau nuo naujųjų įmonės bus registruojamos internetu, taip pat nereikės to tvirtinti pas notarą. Lengvinti žadama ir viešųjų pirkimų procedūras - sudarant sandorius sumos bus rašomos kainomis be pridėtinės vertės mokesčio, kad vėliau įmonės nepatirtų nuostolių, jei šis mokestis pasikeistų.

Taip pat įstatymu ketinama įtvirtinti sankcijas įstaigoms, kurios vėluoja atsiskaityti su verslu.

Ateityje dar žadama peržiūrėti dabar galiojančių licencijų ir leidimų sistemą - ūkio ministras Dainius Kreivys tikisi, kad galbūt pavyks trečdalį jų panaikinti.

Ekspertai šiuos siūlymus ir Vyriausybės ryžtą jiems įgyvendinti vertina teigiamai, tačiau ragina nepamiršti, kad sėkmingam verslui įtaką daro ne tik biurokratinė, bet ir mokestinė aplinka.

Tačiau D. Kreivys optimistiškas - esą Lietuva per kelerius metus Pasaulio banko reitinge, kuriame vertinamos galimybės verslui, iš dabartinės 26-tos pozicijos galėtų pakilti į penkioliktuką.


Šiame straipsnyje: biurokratinė naštaverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių