Vyresniems ūkininkams jau išmokėta 2 mln. litų

Vyresnio amžiaus ūkininkams, norintiems pasitraukti iš prekinės žemės ūkio gamybos, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), administruojanti Europos Sąjungos paramą žemės ūkiui, jau išmokėjo apie 2 mln. litų.

Ši parama skiriama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programą, kuria remiamas vyresnių nei 55 metų ūkininkų pasitraukimas iš aktyvios žemės ūkio veiklos. Už nutrauktą prekinę žemės ūkio gamybą jiems kompensuojamos prarastos pajamos.

Daugiausia paramos lėšų - daugiau nei 387 tūkst. litų - išmokėta Tauragės apskrities ūkininkams, kadangi jie aktyviausiai teikė paraiškas. Iš šios apskrities NMA sulaukė 166 ūkininkų paraiškų.

Antri pagal aktyvumą buvo Klaipėdos ir Kauno apskrities ūkininkai, pateikę po 143 paraiškas. Jiems jau išmokėta atitinkamai 253 tūkst. ir 174 tūkst. litų.

Per 81 tūkst. litų gavo Vilniaus apskrities žemdirbiai, nusprendę baigti ūkinę veiklą. Mažiausiai paramos - apie 8 tūkst. litų - kol kas išmokėta Telšių apskrities ūkininkams.

Šiemet ir pernai galimybe gauti paramą nusprendė pasinaudoti daugiau nei tūkstantis ūkininkų iš visos Lietuvos. Beveik 700 iš jų jau patvirtinta parama.

Gavę NMA informacinį pranešimą apie skirtą paramą, žemdirbiai įsipareigoja per tris mėnesius nuo pranešimo išsiuntimo dienos perleisti savo ūkį paraiškoje nurodytam tinkamam perėmėjui.

Per tris mėnesius ūkininkas su žemės ūkio valdomis taip pat turi perduoti ir karves. Tačiau paramos gavėjui ir jo sutuoktiniui asmeninėms reikmėms leidžiama pasilikti vieną karvę ir iki 3 hektarų dirbamos žemės.


Šiame straipsnyje: ūkininkasžemėparamaNMA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių