V.Vasiliauskas: pasitikėjimo bankais augimą lems kreditavimo politika

Per krizę smukęs gyventojų pasitikėjimas bankais turėtų išaugti pasikeitus kreditavimo politikai, sako naujasis Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, penktadienį rašo dienraščio "Lietuvos ryto" priedas "Vartai".

"Matome, kad populiarumas krinta jau antras mėnuo iš eilės. Tai - natūrali ekonomikos nuosmukio pasekmė.

Tačiau ekonomika augs. Bankų pelningumas jau yra geras pirmąjį šių metų ketvirtį, tad atitinkamai turės keistis ir kreditavimo politika. Tad įvaizdis turėtų irgi pagerėti. Juk be pasitikėjimo šiame versle sunku tikėtis sėkmės", interviu sakė V.Vasiliauskas.

Pasak jo, Lietuvos bankas sieks, kad bankai laikytųsi kapitalo pakankamumo ar likvidumo kriterijų.

V.Vasiliauskas sako, kad Lietuvos bankas turi ir daugiau priemonių bankams paveikti. "Nematau priežasčių, kodėl nereikėtųjų panaudoti. Juolab kad yra pavyzdžių. Antai Švedijoje paskola negali būti didesnė nei 85 proc. užstato vertės", - sako centrinio banko vadovas.

Pasak jo, kovo mėnesį Lietuvos bankas tyrė Lietuvos būsto paskolas ir nustatė, kad turto ir paskolų santykis yra apie 80 proc.

"Tačiau kai kurie bankai kalba apie santykio padidinimą. Jei matysime, kad kyla rizika kartoti ankstesnes klaidas, naudosime turimas priemones, kad to išvengtume", - tvirtino V.Vasiliauskas.

Anot banko vadovo, kol krize svaiginosi visi: tiek bankai, tiek vartotojai, valdžia nepadarė namų darbų: nesukaupė rezervo, kurį sunkmečio sąlygomis būtų galima įmesti į ekonomiką.

"Vis dėlto nors ir visi kalti, finansų institucijos privalėjo laikytis aukštesnių elgesio standartų, nes jos yra profesionaliausios rinkos dalyvės", - įsitikinęs V.Vasiliauskas.


Šiame straipsnyje: bankaipaskolos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių