V.Uspaskichas neigia, kad jo įmonė galėtų perimti „Dujotekanos“ verslą

Savo įmonės protegavimu apkaltintas Darbo partijos lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas tokius teiginius atmeta ir tvirtina, kad gyventojams dujas galėtų teikti tik „Lietuvos dujos“.

„Įstatyme, jeigu kas protingas skaito įstatymą, jokių nepalikta landų kam nors kitam įsitraukti į šią rinką. Jeigu neturi savo tinklo, pristatant sau dujų, tu negali ten dalyvauti“, - trečiadienį žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

Jis pabrėžė, kad agrofirma „Josvainiai“, turinti dalį dujų vamzdyno ir licenciją tiekti dujas, tai gali daryti tik savo bendrovėms, kaip ir koncernas „Achema“. Tuo metu „Lietuvos dujos“, turinčios visą tinklą, tiektų dujas gyventojams.

Seimo opozicijai priklausantys „darbiečiai“ yra pateikę Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kurios leistų perpardavinėti dujas tik bendrovėms, kurios pačios vartoja ar išgauna dujas, arba turi skirstomuosius ar perdavimo vamzdynus.

Dujų tarpininkės „Dujotekanos“ prezidentas Vladimiras Orechovas trečiadienį žurnalistams sakė, kad tokiu būdu siekiama iš dujų verslo eliminuoti šią įmonę.

„Yra senas dalykas, kad kažkam “Dujotekana„ nepatinka. Nepatinka vienam iš “darbiečių„ (...) Be “Dujotekanos„ licenciją (parduoti dujas - BNS) turi “Josvainiai„. Jeigu tu turi metrą vamzdžio, gali teikti dujas kur nori Lietuvoje. Tai absurdas, nelogiška. Jeigu liberalizuota dujų rinka, kam reikia ribojimo?“ - Seime žurnalistams trečiadienį kalbėjo jis.

„Manau, kad “Dujotekana„ visiškai infiltruota užsienio slaptųjų tarnybų struktūra, kuri dalyvauja politikoje, ir tai buvo įrodyta ne vieną kartą“, - į V.Orechovo teiginius trečiadienį atkirto V.Uspaskichas.

Seimas nuo praėjusų metų vasaros svarto Gamtinių dujų įstatymo pataisas, kuriomis dujų tiekimo veikla, kol bus sukurta gamtinių dujų birža, galėtų verstis įmonės, kurios atitiktų vieną iš keturių reikalavimų: būtų valstybės kontroliuojama bendrovė (pavyzdžiui, „Lietuvos dujos“), užsiimtų gamtinių dujų gavyba, dujas pirktų savo reikmėms („Achema“, Kauno termofikacijos elektrinė) arba turėtų nuosavus skirstomuosius tinklus.

Šiuo metu „Dujotekana“ per Šveicarijoje įregistruotą įmonę importuoja apie penktadalį Lietuvos suvartojamų dujų. Jei „Dujotekana“ būtų išstumta iš šio verslo, kitoms įmonėms atsirastų daugiau erdvės prekiauti dujomis.

Agrofirmai „Josvainiai“ priklauso maža dalis dujotiekio, jos akcijas valdo V.Uspaskicho valdomas koncernas „Vikonda“. „Josvainiai“ tiekia dujas ir su politiku siejamoms įmonėms - „Krekenavos mėsai“, Kėdainių konservų fabrikui.


Šiame straipsnyje: Viktoras Uspaskichasdujotekana

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių