V.Ušackas: naudojamos priemonės ginant verslo interesus neaptariamos viešai

Diplomatinės ir lobistinės priemonės, kurios naudojamos ginant Lietuvos verslo interesus, neturi būti aptariamos viešai.

Tai trečiadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, kurio Seimo pirmininkė viešai išplatintu pareiškimu paprašė paaiškinti, kokių konkrečių veiksmų ginant Lietuvos vežėjų ir pieno produkcijos gamintojų interesus ėmėsi jo vadovaujama ministerija.

Anot ministro, jis yra pasirengęs parlamento vadovei Irenai Degutienei bet kada pateikti informaciją, bet vieši komentarai dėl naudojamų diplomatinių, politinių ir lobistinių priemonių gali pakenkti verslininkų interesams.

"Esu pasirengęs bet kada supažindinti Seimo pirmininkę su mūsų kasdiene veikla - verslo interesų gynimu. Bet Lietuvoje nėra Atėnų demokratija, ir ypač svarbūs klausimai dėl vežėjų ir produkcijos gamintojų problemų sprendimo būdų neturėtų būti aptariami viešoje erdvėje, per žiniasklaidą. Neketinu viešai komentuoti, kaip naudojamos politinės, lobistinės priemonės, nes viešas kalbėjimas kaip tik gali pakenkti verslo interesams", - BNS sakė V.Ušackas.

Anot ministro, klausimai dėl Rusijos naudojamų "protekcionistinių priemonių" yra keliami įvairiuose formatuose - tiek Europos Komisijai derantis su Rusija dėl naujos bendradarbiavimo sutarties, tiek per derybas dėl narystės Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO), jie aptariami ir bendraujant dvišaliu formatu.

"Pripažindamas egzistuojančias problemas, iš Rusijos pusės matau gerą ir konstruktyvią valią spręsti problemas", - sakė V.Ušackas. Jis pabrėžė, kad šiemet buvo atnaujintas anksčiau strigęs bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Rusijos žinybų.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovė I.Degutienė trečiadienį viešai paprašė konservatorių deleguoto nepartinio V.Ušacko iki 2010 metų sausio 20-osios pateikti informaciją, kokių veiksmų ėmėsi Užsienio reikalų ministerija (URM), siekdama užtikrinti, kad Lietuvos vežėjai, pieno produkcijos gamintojai ar kitų pramonės sektoriaus sričių eksportuotojai nenukentėtų nuo Rusijos taikomo protekcionistinės ekonominės politikos.

Prieš kelias dienas V.Ušacko pastabas apie parlamentinio tyrimo dėl galimai Lietuvoje veikusio slapto CŽV kalėjimo išvadas nevienareikšmiškai įvertino ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Jeigu ponas Ušackas geriau žino už komisijos tyrimą ir taip rimtai yra įsitikinęs, aš jam linkiu nuoširdžiai asmeninės sėkmės", - pirmadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Praėjusią savaitę V.Ušackas svarbiausia parlamentinio tyrimo dėl galimo CŽV kalėjimo žinia pasauliui pavadino tai, kad nebuvo nustatyta, jog Lietuvos teritorija buvo pervežami terorizmu įtariami asmenys, o šalyje veikė slaptas CŽV kalėjimas.

Tuo metu D.Grybauskaitė, susipažinusi su tyrimo išvadomis, pareiškė, kad tyrimas atskleidė, jog toks sulaikymo centras Lietuvoje galėjo būti.

V.Ušackas BNS teigė, kad tarpinstituciniai santykiai "veikia ir funkcionuoja", tačiau teigė manąs, kad I.Degutienės viešas kreipimasis yra netinkamas metodas.

"Tarpinstituciniai santykiai veikia ir funkcionuoja. Tiek prezidentės, tiek Seimo pirmininkės atstovai yra įtraukti į Užsienio reikalų ministerijos kolegijos veiklą. Tik kartais nevisiškai tinkami metodai panaudojami. Aš jokiu būdu nekalbu apie prezidentės pastabas, bet manau, kad Seimo pirmininkės pateiktais klausimais nereikia diskutuoti viešai", - sakė V.Ušackas.

Dėl Rusijos tarnybų veiksmų šiemet kelis kartus skaudžiai nukentėjo Lietuvos pieno produkcijos gamintojai ir šalies vežėjai.

Rusija jau kurį laiką neleidžia į šią šalį eksportuoti pieno produktų "Rokiškio sūrio" įmonei ir "Marijampolės pieno konservams", neseniai dėl esą pakartotinių pažeidimų iš importuotojų sąrašo išbraukė bendrovę "Agrovet" ir pieno perdirbimo bendrovės "Pieno žvaigždės" filialą Pasvalio sūrinę.

Pastarąsias kelias savaites dėl sugriežtintos Latvijos vežėjų patikros ilgose eilėse Latvijos ir Rusijos pasienyje buvo įstrigę šimtai Lietuvos vežėjų. Anksčiau šiais metais dėl esą padažnėjusių pažeidimų sugriežtintos procedūros taikytos ir Lietuvos vežėjams.


Šiame straipsnyje: ušackasverslininkų gynimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių