V.Poderys atleistas iš Kainų komisijos vadovų

Seimo nariai apgailestaudami atleido savanoriškai iš Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkų pasitraukiantį Virgilijų Poderį.

Trečiadienį Seimo posėdyje iš 58 balsavusių parlamentarų 44 buvo už tai, kad būtų priimtas nutarimas dėl V.Poderio atleidimo iš VKEKK pirmininko pareigų, 7 buvo prieš, 7 susilaikė.

Nutarimas įsigalios gruodžio 7 dieną.

Teikimą atleisti V.Poderį Seimui pateikė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji, pasirašydama atitinkamą dekretą, vadovavosi paties VKEKK pirmininko pareikštu noru.

V.Poderys parlamentarams neatskleidė, kodėl anksčiau laiko traukiasi iš savo pareigų, tačiau neigė, kad valdžia pastūmėjo jį tai padaryti. „Visiškai nuoširdžiai sakau, kad apsisprendimas absoliučiai asmeninis. Jokių užuominų apleisti postą nebuvo, jokio spaudimo tikrai nebuvo. Santykiai tiek su valdančiaisiais, tiek su opozicija, tiek su Prezidentūra buvo labai geri. Sakyčiau netgi per geri - juokaujant, aišku“, - sakė jis iš Seimo tribūnos.

Parlamentarai klausė, ar VKEKK pirmininko atsistatydinimo priežastis nėra Vyriausybės arba Energetikos ministerijos padiktuotos kitų metų elektros kainos. „45 centai yra ekonominis sprendimas, jį priimdami vadovavomės ekonominiu mąstymu. Žinoma, klysčiau, jeigu sakyčiau, kad tai grynai ekonominiai, matematiniai motyvai, prisidėjo, aišku, ir kitų. Tačiau labiausiai vadovavomės ekonominiais sumetimais“, - aiškino V.Poderys.

Vertindamas energetikos giganto „Leo LT“ ardymą, pasitraukiantis VKEKK pirmininkas sakė: „Dėl „Leo“ ardymo, jeigu jis ardomas... Ardant „Leo“ einama bendros nuomonės, konsensuso su privačiu partneriu keliu. Manau, tai neblogai yra“.

V.Poderys pastebėjo, kad VKEKK vadovo ir narių algos yra per menkos. Komisijos pirmininkas į rankas gauna kiek daugiau kaip 3,6 tūkst. litų, nariai – po maždaug 2,8 tūkst. litų. „Algos, man atrodo, nėra adekvačios. Aišku, suprantu sudėtingą socialinį momentą. Bet neteisinga, kai komisijos pirmininko alga yra tame pačiame lygyje, kaip ir ministerijų vyriausiųjų specialistų“, - apgailestavo jis.

Seimo nariai taip ir neišgirdo, ką V.Poderys ketina veikti, nuo gruodžio 7 dienos praradęs VKEKK pirmininko pareigas.

Dauguma kalbėjusių parlamentarų apgailestavo, kad „geras specialistas ir nuoširdus žmogus“ V.Poderys palieka svarbų postą. „Gal jis ir grįš. Bet kitoje kokybėje“, -paslaptingai užsiminė Seimo posėdžiui pirmininkavęs ir V.Poderiui už darbą padėkojęs Česlovas Juršėnas.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas pasipiktino, kad atsistatydinančiam VKEKK vadovui įteikta tik viena rožė. „Seimo valdybai pastabą noriu pasakyti – tokį gerą žmogų išleidžiame ir tik vieną rožę sugebame nupirkti. Bent jau tris padovanotume. Ką mes čia vaidiname... kažkokį katiną?“, - kalbėjo B.Bradauskas.

V.Poderį VKEKK pirmininku penkerių metų kadencijai 2007 metų rugsėjo 18 dieną paskyrė tuometinis prezidentas Valdas Adamkus. VKEKK pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas.


Šiame straipsnyje: Poderyselektros kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių