Vokietijos eksportuotojai sako galintys apsieiti be euro

Vokietijos eksportuotojai, didžiausios euro zonos ekonomikos stuburas, teigia galintys apsieiti be bendros euro valiutos.

Tai trečiadienį pareiškė BGA pramonės federacijos vadovas Antonas Boerneris, praneša naujienų agentūra AFP.

„Mums svarbu laisva rinka, tačiau mums nebūtina bendra valiuta. Ar Vokietijai egzistuoja gyvenimas be euro? Taip, jis egzistuoja“, – Berlyne kalbėjo jis.

Eksportuotojai „gali gyventi be euro“, pridūrė A. Boerneris.
Antradienį paskelbti oficialūs duomenys parodė, kad dėl rekordinio šalies eksporto Vokietijos prekybos perteklius rugsėjį pasiekė trijų metų aukštumas. Tai rodo, kad šalis euro zonos skolų krizę atlaiko gana gerai.

Vokietija, antra pasaulyje eksportuotoja, nusileidžianti tik Kinijai, rugsėjį eksportavo produkcijos už 91,3 mlrd. eurų, 0,9 proc. daugiau nei rugpjūtį. Tai – aukščiausias lygis nuo šalies susivienijimo.

BGA atstovauja Vokietijos eksportuotojams, daugiausiai mažoms ir vidutinio dydžio įmonėms. Anot A. Boernerio, šioms kompanijoms „į euro zonos šalis eksportuojamos produkcijos kiekis nepriklauso nuo pačio euro, o nuo laisvosios rinkos ir muitų nebuvimo“.

A. Boernerio pastebėjimai smarkiai prieštarauja pozicijai, kurios laikosi Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir kiti politiniai lyderiai, kurie tvirtina, kad „reikia padaryti viską“, kad euro zona būtų apsaugota nuo suirimo.

Konsultacinė grupė „ McKinsey“ neseniai atliktame tyrime teigė, kad du trečdalius pastarojo dešimtmečio Vokietijos ekonomikos augimo galima priskirti euro įvedimui.
„Italija, kuriai nesiseka su euru, yra taip pat pražūtinga kaip ir Italija, kuriai nesiseka be euro“, – kalbėjo A. Boerneris, išreikšdamas savo skepticizmą dėl Romos gebėjimo įgyvendinti reikiamas ekonomines ir fiskalines reformas.

Prancūzijai taip pat gresia „didelės augimo ir produktyvumo problemos“, pridūrė jis.
Tačiau jis pažymėjo, kad euro žlugimas ne abejonės sukeltų konkurenciškumo problemų Vokietijos kompanijoms, „turint protingą monetarinę politiką ir susitarus su profsąjungomis“, jas būtų galima įveikti.

„Geras verslininkas turi galvoti apie planą B“, – teigė A. Boerneris, pabrėždamas, kad nenorėtų, jog bendroji valiuta žlugtų.


Šiame straipsnyje: euraseuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių