Vokiečiai ieško darbo Lenkijoje

Ankščiau pigia darbo jėga kaimyninę Vokietiją aprūpindavusi Lenkija dabar pati tapo prieglobsčiu bedarbiams vokiečiams.

Tūkstančiai Rytų Vokietijos gyventojų dabar vyksta į Vakarų Lenkiją, bandydami pabėgti nuo regioną apėmusio nuosmukio, rašo britų „Telegraph“.

Dabar šiaurės vakarų Ščecino miestą supančiame regione užregistruota 2,5 tūkst. dirbančių vokiečių, tačiau pareigūnai įsitikinę, kad šis skaičius gerokai didesnis, mat žmonės dirba ir nelegaliai.

Populiariausias tarp atvykėlių - darbas statybų sektoriuje. Daugelis darbuotojų nesiregistruoja, taip norėdami daugiau uždirbti.

Visai netoli sienos su Lenkija esančiame Vokietijos Uecker Randaow rajone nedarbo lygis siekia beveik 20 proc. Čia fiksuojamas vienas aukščiausias ilgalaikio nedarbo lygis.

Ščecino įdarbinimo agentūrai vadovaujantis Arturas Sebastianas teigė, kad žmones keliauti privertė prasta ekonominė situacija.

„Dirbdami Lenkijoje jie uždirbs 30-40 proc. mažiau, nei už tą patį darbą gautų Vokietijoje, tačiau jie bent jau dirbs. Kvalifikuotas darbininkas per mėnesį gali uždirbti apie 1 tūkst. eurų. Tai nėra didelė suma, bet vis geriau nei nieko. Namuose jie gali turėti mažai darbo, tad bet kokios papildomos pajamos jiems padės“, - kalbėjo A. Sebastianas.

Faktas, kad vokiečiai dabar pasirengę ieškoti darbo Lenkijoje, rodo, kad situacija radikaliai pasikeitė. Dešimtmečiais šimtai tūkstančių lenkų vyko į Vokietiją, Didžiąją Britaniją ir kitas Europos šalis dirbti aukštos kvalifikacijos nereikalaujančių darbų statybose ir žemės ūkyje. Vokietija, priešingai nei Didžioji Britanija, atsisakė visiškai atverti savo darbo rinką lenkams, baimindamasi, kad šalį užplūs imigrantai.

Praėjusiais metais Lenkijoje užfiksuotas 1,7 proc. BVP augimas. Nors nedarbo lygis pasiekė 11 proc., ekonominės situacijos prognozės lieka palankios.

Ščecino savivaldybės pareigūnas Patrycjuszas Ceranas, atsakingas už pasienio bendradarbiavimą, teigia, kad į Lenkiją pagaliau žiūrima rimtai.

„Ši situacija rodo, kad Lenkija nebėra vien turgus, kur atvykę vokiečiai gali nusipirkti pigių cigarečių. Mes norime pritraukti verslą ir su vokiečiais bendradarbiauti kaip lygūs su lygiais”, - teigė jis.


Šiame straipsnyje: darbininkaibedarbiainedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių