VMI žada: pajamų deklaracijos - kovo 23 d.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nurodė naują terminą, kada "didžiajai daliai Elektroninio deklaravimo sistemos vartotojų" esą bus suformuotos preliminarios metinės gyventojų pajamų deklaracijos.

Tai esą bus padaryta kovo 23-ąją. Nuo tos dienos deklaruodami savo pajamas gyventojai galės susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permoką.

Kaip portalas jau skelbė, šiemet VMI vėluoja pateikti preliminarias pajamų deklaracijas. Pradžioje žadėta, kad jau kovo 8 d. elektroninėje deklaravimo sistemoje atsiras preliminarios pajamų deklaracijos, kurias gyventojams tereikės patikrinti. Vėliau VMI atstovai tvirtino, kad tai įvyks ne anksčiau kaip po savaitės - kovo 15-ąją.

Ankstesniais metais VMI elektronines deklaracijas pateikdavo anksčiau - tai įvykdavo pirmosiomis kovo dienomis.

Tačiau VMI turi paaiškinimą, kodėl šiemet vis atidėliojamas aktyvus gyventojų pajamų deklaravimo procesas. Išplatintame pranešime inspekcija dėl to netiesiogiai kaltina ir darbdavius, kurie esą vėluoja pateikti reikiamą informaciją.

„Preliminariosios deklaracijos formuojamos remiantis darbdavių bei kitų trečiųjų šaltinių (bankų, draudimo, švietimo įstaigų, pensijų fondų ir kt.) pateikta informacija. Šie duomenys Mokesčių inspekcijai turi būti pateikiami iki vasario 15 d., tačiau iki šiol 7 proc. darbdavių (apie 6 tūkst. įmonių) dar nėra pateikę duomenų. Be to, nemaža dalis pateiktų duomenų buvo netikslūs - neteisingai nurodyti asmens kodai, ne tie savivaldybių kodai ir panašios klaidos, kurias mokesčių mokėtojai, bendradarbiaudami su Mokesčių inspekcija, jau ištaisė ar baigia ištaisyti“, - rašoma penktadienį paskelbtame VMI pranešime.

Be to, inspekcija nurodo, kodėl šiemet reikia iki minimumo sumažinti galimų klaidų skaičių preliminariose deklaracijose. Atkreipiamas dėmesys ir į šiemet būsiantį didesnį duomenų kiekį deklaracijose.

„Šiemet klaidų minimizavimas preliminariosiose deklaracijose ypač svarbus dėl daugiau pateikiamų duomenų bei didesnio deklaracijų funkcionalumo: jose bus Mokesčių inspekcijai žinomos gyventojo pajamos bei išlaidos, apskaičiuotas ne tik Gyventojų pajamų mokestis, grąžintina permoka, bet ir sumokėtos Privalomojo sveikatos draudimo įmokos, automatiškai apskaičiuojama dėl Neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo susidariusi permoka arba nepriemoka bei kita svarbi informacija“, - dėstoma pranešime.

Permoka mokesčių mokėtojui turi būti grąžinama iki šių metų liepos 31 dienos. Tačiau VMI žada, kad kaip ir ankstesniais metais, mokesčių mokėtojams, pateikusiems teisingai užpildytas deklaracijas elektroniniu būdu, permoką bus siekiama pervesti anksčiau - įvertinus įplaukas į valstybės biudžetą.

Be to, inspekcija ragina mokesčių mokėtojus, kuriems preliminariosios deklaracijos neformuojamos (vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimą ir pan. - tiems, apie kurių pajamas Mokesčių inspekcija neturi duomenų), deklaracijas teikti nelaukiant deklaravimo pabaigos - gegužės 3 dienos.


Šiame straipsnyje: VMI deklaracijosdeklaracijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių