V.Mazuronis: bus sukurtos palankios sąlygos skalūnų dujų žvalgybai

Jungtinėse Valstijose viešintis Lietuvos aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sako, jog Lietuva ketina sukurti palankų investicijų klimatą užsienio investuotojams, ketinantiems žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas.

„Mes tikimės sukurti palankią investicinę aplinką užsienio investuotojams, kartu artimai dirbti su vietos bendruomenėmis. Skalūnų dujų išgavimas turi būti naudingas ir žemės savininkams, ir vietos bendruomenei, ir valstybei. Susitelkę turime siekti, kad rezultatas būtų naudingas visiems“, - pranešime spaudai sakė V. Mazuronis.

Jo teigimu, JAV skalūnų dujos ir nafta išgaunama jau ne vieną dešimtmetį, technologijos gerokai pažengė į priekį, o valdžia, bendruomenės ir kompanijos surado bendrą kalbą.

„Todėl šiandien matome, kad JAV dujų rinkoje apie 25 proc. dujų sudaro dujos, išgautos iš skalūnų uolienų“, - teigė V. Mazuronis.

V. Mazuronis susitiko su JAV Kongreso Atstovų rūmų Gamtinių išteklių, Energetikos ir Komercijos komitetų nariais, JAV Valstybės sekretoriaus pavaduotoju energetikos klausimais Carlosu Pascualiu (Karlosu Paskaliu), kuris pabrėžė, kad JAV pasirengusi dalintis savo žiniomis ir ekspertų patirtimi.

Pasak JAV ambasados Vilniuje pranešimo, C. Pascualis susitikime pažymėjo, kad Europos energetikos rinkoje vyksta pokyčiai, skatinantys konkurenciją ir įvairovę.

„Jis išreiškė paramą Lietuvos pastangoms ištirti visas energijos šaltinių diversifikacijos galimybes, siekiant sustiprinti šalies ekonominę padėtį ir energetinę nepriklausomybę“, - teigia JAV ambasada.

Lietuvos Vyriausybė netrukus turėtų apsispręsti, ar leisti JAV energetikos kompanijai „Chevron“ žvalgyti skalūnų dujas Vakarų Lietuvoje.

Skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos rėmėjai tikina, kad tai gali padėti Lietuvai užsitikrinti energetinį savarankiškumą ir paskatintų investicijas šalyje. Lietuvos mokslininkai mano, kad Lietuvoje gali būti nuo 30 iki 50 mlrd. kubinių metrų išgaunamų skalūnų dujų. Iš Rusijos per metus importuojama apie 3 mlrd. kubinių metrų dujų.

Tačiau kritikai teigia, kad tiriamieji gręžiniai bei dujų gavyba gali nuodyti vandenį, pakenkti aplinkai. Daugiausia diskusijų kelia hidraulinis uolienų plėšymo metodas dujoms išgauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AHA

AHA portretas
Geriau jau tas Mazuronis sukurtų palankias sąlygas žmonėms gyventi Lietuvoje. Kažin ko jis taip stengiasi dėl amerikiečių biznio? Juk nafta Lietuvoje išgaunama, o kuras vis tiek brangiausias, ar nebus taip ir su dujomis - amerikiečiams atiteks pelnai, o Lietuvai liks užteršta dykvietė? Įdomu, kaip " dirbs" su bendruomenėm -privers, prigąsdins, papirks?

O

O portretas
Dabar jau aišku, kam padidinti žemės mokesčiai reikalingi! Ogi vietiniai žmogeliai, kurie skalūnininkams priešinasi, mokesčio niekaip neišsimokės, tai žemę iš jų bus galima atimt ir amerikonų žvalgybininkams parduot. Priešintis neliks kam, ir vėl bus Vsio Zakonno.

Ne šiaip sau

Ne šiaip sau portretas
stengiasi Mazuronis, ne šiaip sau...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių