V.Jurkonis: sprogimas Minske nukreips baltarusių dėmesį nuo ekonominių problemų

Sprogimas Minsko metro leis atitraukti Baltarusijos žmonių dėmesį nuo didelių ekonominių problemų, mano politologas Vytas Jurkonis.

Rytų Europos studijų centre Vilniuje dirbantis ekspertas teigė, kad esama trijų pagrindinių versijų, kas galėjo sukelti 12 gyvybių nusinešusius sprogimus - įtarimai krenta ant paties režimo, opozicijos ir užsienio jėgų.

"Viena versija, kuri labiausiai akcentuojama opozicijos, užsienio apžvalgininkų, yra ta, kad tai labai naudinga pačiam režimui ir Baltarusijos vadovui, kad tai galėjo būti valdžios provokacija", - BNS antradienį sakė politologas.

Anot jo, šis tragiškas išpuolis gali būti proga prezidentui Aleksandrui Lukašenkai ir jo režimui parodyti rūpestį žmonėmis bei nukreipti jų dėmesį nuo šalį apėmusių problemų.

"Visuomenės dėmesys yra nukreipiamas nuo finansinių, ekonominių ir žmogaus teisių problemų, kurios dabar yra šalyje. Kartu yra potencialas formuoti priešą, nebūtinai matomą, ir laikyti žmones netikrumo būsenoje", - kalbėjo V.Jurkonis.

Tuo metu Baltarusijos valdžia, anot jo, iškėlė versiją, kad sprogimai metro yra įrodymas, kad opozicija darosi radikalesnė.

"Versija, kurią labiausiai plėtoja pati valdžia, yra tai, kad grėsmė atėjo iš šalies vidaus. Daugiausiai kalbama apie politinius oponentus, apie tai, kad opozicija radikalėja, kad tai yra politinis ekstremizmas", - svarstė politologas.

"Trečia versija buvo išsakyta abiejose pusėse - kad šis incidentas yra inspiruotas iš išorės. Motyvuojama tuo, kad teroristiniai aktai iš principo nėra baltarusių tradicija, neatitinka baltarusių mentaliteto. Kalbama apie tai, kad čia yra arba Rusijos, arba kitų užsienio veikėjų inspiruotas dalykas", - dėstė V.Jurkonis.

Tačiau politologas įžvelgė ir neigiamų pirmadienio vakarą įvykusio sprogimo pasekmių viešajai nuomonei apie šalies valdžią.

"A.Lukašenka visą laiką palaikė naratyvą, jog Baltarusija yra labai saugi šalis, jog ten nevyksta teroristiniai išpuoliai, kaip Londone ar Madride", - sakė V.Jurkonis.

Baltarusijos valdžia sprogdinimą metro paskelbė teroristiniu išpuoliu. Šios šalies teisėsauga pranešė sulaikiusi kelis įtariamuosius.

Pastaruoju metu buvo vis garsiau kalbama, kad bus devalvuotas Baltarusijos rublis, o šalies ekonomika yra ant žlugimo slenksčio.


Šiame straipsnyje: Minskasekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Matyt, atominiai prietaisai sureagavo. Tai dar viena pamoka, kad elektros tiekimas turi būti nepavojingas žmonėms. Naujovės turi tarnauti žmonių gerovei ir nesukelti pavojaus gyvybėms.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių