Visas energetikos įmones valdys valstybės valdoma VAE

Lietuvos elektros energetikos sektoriaus pertvarkymo planas Vyriausybei bus pateiktas tikriausiai antrąją gegužės savaitę - po to, kai kitą savaitę ji turėtų pritarti elektros energetikos įstatymo pakeitimo koncepcijai.

"Pirma - elektros koncepcija, kurią ketinu Vyriausybei pateikti kitą savaitę. Manau, kad pagal ją dar pakoreguosime vadinamąjį "Master" planą (elektros energetikos sektoriaus pertvarkymo planas - BNS) ir dar po savaitės pateiksime jį Vyriausybei", - BNS sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pagal įstatymo pakeitimo koncepciją ministerija turės parengti elektros energetikos įstatymo projektą.

Anot A.Sekmoko, visą pertvarką norima atlikti pagal vadinamojo trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus, ir tai tikimasi padaryti iki šių metų pabaigos: "Gal ne taip greitai procesas vyksta, kaip norėtume, bet pagrindinius dalykus planuojame įgyvendinti šiais metais".

Neoficialiomis BNS žiniomis, energetikos ūkio pertvarkos planas numato, kad visas elektros gamybos, perdavimo ir skirstymo bendroves valdys viena valstybinė įmonė - manoma, kad tai bus Visagino atominė elektrinė, kuriai ir toliau turėtų vadovauti Šarūnas Vasiliauskas.

Pasak A.Sekmoko, trečiadienį Vyriausybė turėtų pritarti Energetikos ministerijos parengtam projektui, kuriuo numatoma nuo rugpjūčio 1 dienos sujungti Kainų komisiją, Energetikos inspekciją ir Ryšių reguliavimo tarnybą Iš esmės projektui jau pritarta pirmadienį Vyriausybės pasitarime.

Nauja institucija turėtų reguliuoti tarifus, valdyti santykius tarp rinkos dalyvių ir vartotojų, užsiimti technine rinkos priežiūra, užtikrinti prieigą prie viešos infrastruktūros. Ji būtų įsteigta Vyriausybės ir atskaitinga Seimui, ją valdytų penkerių metų kadencijai skiriamas pirmininkas ir taryba.

Planą rengia ir Energetikos ministeriją konsultuoja audito ir konsultacijų bendrovė "Ernst & Young Baltic".

Energetikos viceministras Romas Švedas yra sakęs, kad sektoriaus pertvarka grindžiama trimis principais - veiklos efektyvumo, skaidrumo ir vartotojų apsaugos.

Rengiant planą, atsižvelgiama į strateginius Lietuvos tikslus - įgyvendinti naujos atominės elektrinės bei elektros jungčių statybos projektus, optimizuoti energetikos įmonių veiklą, integruoti elektros rinkas ir sukurti konkurenciją elektros rinkoje.

Lietuvos energetikos ūkis bus reorganizuotas išgryninat ir suformuojant tris atskiras veiklos rūšis: elektros energijos generavimą, perdavimą bei skirstymą, kaip numato trečiasis ES energetikos paketas.


Šiame straipsnyje: VAEAEenergetikaSekmokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių