Vis mažiau gyventojų tiki geresne ateitimi

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis liepos mėnesį buvo minus 24. Palyginti su birželio mėnesiu, jis sumažėjo 3 procentiniais punktais. Toks žemas vartotojų pasitikėjimas paskutinį kartą užfiksuotas 2002 metų kovo mėnesį.

Statistikos departamentas praneša, kad palyginti su birželiu, daugiau gyventojų prognozavo bedarbių skaičiaus augimą ir savo namų ūkio finansinės padėties blogėjimą per artimiausius 12 mėn.

Liepą 19 procentų gyventojų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 34 - kad pablogėjo, o 47 procentai gyventojų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė. Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėn., 14 procentų gyventojų nurodė, jog tikisi pagerėjimo, 35 - pablogėjimo. 47 procentai apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 13 procentų apklaustųjų teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 63 procentai - kad pablogėjo, o 23 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėn. nepasikeitė. 9 procentai gyventojų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėn. truputį pagerės, 55 procentai prognozavo pablogėjimą, 31 procentas teigė, kad padėtis išliks tokia pati.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime skyrėsi. Liepą mieste buvo minus 25, kaime - minus 23. Palyginti su birželio mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 4 procentiniais punktais, kaime - 2. Rodiklio sumažėjimą mieste lėmė pesimistiškos bedarbių skaičiaus prognozės.

Kaimo gyventojai, palyginti su birželio mėnesiu, ne tik prognozavo bedarbių skaičiaus augimą, bet ir pesimistiškiau vertino savo namų ūkio finansinę padėtį.

Per metus vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 30 procentinių punktų. Didžiausią įtaką vartotojų pasitikėjimo rodiklio pasikeitimui turėjo daug pesimistiškesnės nei prieš metus šalies ekonominės padėties prognozės.

Vartotojų nuomonių tyrimą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga. Tyrimas atliekamas apklausiant 1200 atsitiktinai iš gyventojų registro atrinktų respondentų. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis - tai teigiamų ir neigiamų atsakymų į 4 klausimus balansų aritmetinis vidurkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių