Vilniuje – vergų turgus

Po „Vilniaus dienos" publikacijų tyrimą pradėję Migracijos tarnybos ir Darbo inspekcijos atstovai pareiškė, kad į Lietuvą atvykę kinai tampa vergais.

Šokiruojantys faktai

Niekam negalėjo šauti į galvą, kad taip nutiks Lietuvoje. XXI amžiuje.

Į Lietuvą įmonės „Labour and Construction Services" atsivežti kinai tapo beteise ir pigia darbo jėga. Kam jie gali skųstis: nemoka nei lietuviškai, nei rusiškai, nei angliškai.

Už sekinantį darbą Vilniaus paukštyno cechuose balandžio pabaigoje jie gavo po 300 litų. Šių pinigų kiekvienam darbininkui turi pakakti iki birželio 28 dienos, tam, kad nusipirktų truputį ryžių ir nemirtų iš bado.

Lu (pavardė pakeista) - vienas iš 79 su juo laimės ieškoti į Lietuvą atvykusių kinų.

Namie, Dziangsu provincijoje (Pietų Kinija) jo laukia šeima - žmona ir mažametė dukra. Laukia su viltimi, kad tėvas grįš ir grąžins paskolą bankui, kurią jie paėmė, kad galėtų sumokėti už paslaugas darbdaviams. Tačiau tai bus negreitai.

„Tai, ką mes prognozavome anksčiau, pasirodo, yra absoliuti tiesa. Daugiau negu šimtu procentų teisybė, kad Lietuvoje atgimsta vergovė tiesiogine šio žodžio prasme", - tvirtino Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Vilius Mačiulaitis.

Paėmė paskolas banke

Vergauti į Lietuvą kinus gabenanti įmonė „Labour and Construction Services" veikia ne viena. Lietuviai glaudžiai bendradarbiauja su Kinijoje įsikūrusia įdarbinimo agentūra „Jin Taiyang" (Auksinė saulė).

„Jin Taiyang" už savo paslaugas pagal kontraktą iš kiekvieno darbininko paėmė po 135 tūkst. juanių (apie 35 tūkst. litų) mokestį.

Kadangi dauguma atvykusiųjų gimtinėje vertėsi žemės ūkiu ir uždirbo vos kelis dolerius per dieną, jiems teko įkeisti namus ir pinigus skolintis iš banko.

Darbo statybose negavo

Pagal sutartį kinai į Lietuvą vyko dirbti statybininkais. Įmonė, kurioje jie turėjo dirbti ir gauti 1500 eurų mėnesio atlyginimą, pasirodė esanti „Labour and Construction Services". Šiandien tos pačios įmonės atstovai tvirtino užsiimantys ne statybomis, o darbo jėgos nuoma.

„Mes nesame jokia statybų įmonė. Tiesiog nuomojame kinus įvairiems darbams", - kalbėjo įmonės administratore prisistačiusi moteris. Tai, kad kinai tikrai buvo atvežti nuomoti „įvairiems darbams", liudijo ir įmonės „Labour and Construction Services" skelbimas.

Kinijos ambasados antrasis sekretorius Haitao Zhenas sakė, kad po „Vilniaus dienoje" pasirodžiusių publikacijų ambasados atstovai buvo susitikę tiek su „Labour and Construction Services", tiek su „Jin Taiyang" atstovais.

„Abi šios įmonės gavo įspėjimus, kad turi tinkamai elgtis su darbininkais. Jei bus įrodyta, kad teisėti darbininkų interesai pažeisti, abiem įmonėms bus taikomos sankcijos", - teigė H. Zhenas.

Paklausa didžiulė

Po pirmosios publikacijos apie be darbo sėdinčius kinų darbininkus į redakciją pasipylė skambučiai. Skambino įvairių įmonių atstovai ir siūlė pagalbą kinams.

„Man reikia pastatyti šiltnamį", - prašė viena moteris. „Norime įdarbinti 30 kinų padėklų gamybos ceche. Kur juos rasti?" - teiravosi nedidelės įmonės vadybininkas ir primygtinai prašė užsirašyti jo mobiliojo telefono numerį.

Panašiu principu vadovaudamasi darbo atsivežtiems kinams ieškojo ir „Labour and Construction Services". Nors šiuo metu Darbo inspekcijos tyrimas dėl nelegalaus darbo jau baigtas, o visa medžiaga perduota teismui, darbdaviai ir toliau nepaiso atsivežtų žmonių teisių. Vietoj statybų žmonės buvo nuomojami bent kokiems darbams.

Painus pinigų kelias

16 žmonių įdarbinta Vilniaus paukštyne. Tiesa, darbdavių žadamas atlyginimas sumažėjo iki 1100 dolerių (apie 2000 litų). Iš šios sumos bus išskaičiuojamos išlaidos už būstą ir maistą. Dalį kinų atlyginimo kaip mokestį už paslaugą pasiims darbininkus išnuomojusi įmonė.

„Anksčiau mums už valandą žadėjo 3,8 euro (apie 13 litų), dabar žada 4 dolerius (apie 10 litų). Tačiau iki šiol nesame gavę atlyginimo. Pirmuosius pinigus žadėjo duoti birželio pabaigoje", - pasakojo vienas kinų darbininkas.

Vilniaus paukštyno apsaugos viršininkas Kazimieras Vilkauskas tikino, kad kinų darbininkų atlyginimai tiesiogiai pervedami juos išnuomojusiai įmonei, o jau ši, nuskaičiavusi dalį už savo paslaugas, moka pinigus darbininkams.

Teikia klaidingą informaciją

Darbo inspekcijai „Labour and Construction Services" pateikė žiniaraščius, liudijančius, kad pinigų sumos, numatytos darbo sutartyse, kinams buvo išmokėtos.

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vadovas V.Mačiulaitis patvirtino, kad artimiausiu metu, gavus dienraščio informaciją, bus pradėtas naujas tyrimas dėl kinų darbo užmokesčio. .„Yra parašai, kad tie pinigai išmokėti. Susiduriame su reiškiniu, kad vis dėlto tie žmonės tampa aukomis, ir labai greitai. Remdamiesi dienraščio pateikta informacija grįšime prie kinų darbo užmokesčio klausimo", - užtikrino Darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vadovas, spėjęs, kad parašai galėjo būti gauti klasta.

Penkerius metus nematys namų?

Ne vienas kinų darbininkas tvirtino norįs grįžti namo aplankyti artimųjų, tačiau pasirašyto kontrakto sąlygos yra kitokios.

Dienraščiui pavyko išsiaiškinti, kad darbdavio ir kinų sutartis prieštarauja Lietuvos įstatymams. Penkeriems metams pasirašytame kontrakte nenumatytos atostogos ar galimybė gydytis susirgus. Jei bent vienas sutarties punktas bus pažeistas, kinas neteks darbo ir bus išsiųstas namo.

„Noriu grįžti namo. Kaip aš gyvensiu penkerius metus nematydamas šeimos ir vaikų? Ruošiuosi grįžti, bet kaip dėl kontrakto?" - pasakojo vertėjai vienas kinas, tvirtinęs negalintis pasiskųsti Darbo inspekcijai ir nežinantis Lietuvos įstatymų.

V.Mačiulaitis tvirtino, kad tokie darbdavių bauginimai - veikiau moralinio pobūdžio, ir kinų darbininkų teisės bus ginamos, kiek leidžia Lietuvos įstatymai.

„Kinai yra sudarę darbo sutartį su Lietuvos įmone, todėl jų teisės bus ginamos pagal Lietuvos įstatymus. Nerealu, kad žmonės negautų atostogų, tuomet trauksime atsakomybėn darbdavius", - tvirtino V. Mačiulaitis.

Roko Medonio nuotr.

Kai kurie kinai Vilniuje jaučiasi išnaudojami



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių