„Vilniaus degtinė" stabdys gamybą

Viena iš didžiausių Lietuvos alkoholinių gėrimų gamintoja bendrovė „Vilniaus degtinė" dėl sparčiai mažėjančių pardavimų sausio mėnesį stabdys gamybą. Nuo 2009 metų dar kartą padidinus akcizo mokestį stipriems alkoholiniams gėrimams 15 proc., gamyba gali būti sustabdyta ilgesniam laikui.

Įmonė sausio mėnesį planuoja sustabdyti ne tik pagrindinę gamyklą, bet ir Obelių spirito gamyklą. „Tokie gamybos stabdymai neabejotinai sumažins ir grūdų supirkimą iš ūkininkų", - teigia bendrovės „Vilniaus degtinė" komercijos ir marketingo direktorius Laurynas Miškinis.

Pasak jo, gamybą tenka stabdyti dėl šiais metais akivaizdžiai kritusių pardavimų. Net prieš šventes parduodama apie 20 proc. mažiau produkcijos nei praėjusiais metais. „Nuo 2008 metų sausio 1 d. 20 proc. padidėjęs akcizas stipriems alkoholiniams gėrimams, žaliavų ir gamybos kaštų augimas pakėlė gėrimų kainas, o gyventojų perkamoji galia sumažėjo", - aiškina L.Miškinis.

Vadovo teigimu, padidėjęs akcizinis mokestis „Vilniaus degtinę" privers dar kartą didinti gaminių kainą, o tai savo ruožtu paveiks pardavimus. Neabejojama, kad žmonės, nebegalėdami įpirkti legalių kokybiškų gėrimų, jų ieško šešėlinėje rinkoje. Seimui nusprendus dar kartą didinti akcizą stipriam alkoholiui, gamyklos, kurioje dirba 250 žmonių, gamybos sustabdymas gali užsitęsti neprognozuojamą laikotarpį.

L.Miškinio nuomone, vartojimo įpročiai taip greitai nesikeičia, todėl legalių gamintojų pardavimų mažėjimas neturėtų džiuginti nei valdžios atstovų, nei toksikologų. Plečiantis nelegalios prekybos tinklui, didėja nekokybiško ir sveikatai pavojingo alkoholio suvartojimas, o į valstybės biudžetą nesurenkami mokesčiai už parduotą nelegalų alkoholį. Esant tokiai situacijai, stiprėja tik šešėlinė rinka ir kriminalinis pasaulis, o legalus verslas netenka pajamų.

Remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per šių metų lapkričio mėnesį į valstybės biudžetą buvo surinkta 15 proc. mažiau akcizo mokesčio iš stipraus alkoholio nei per praėjusių metų lapkritį. 


Šiame straipsnyje: DegtinėVilniausgamybą stabdo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių