Viešųjų pirkimų tarnyba tikrina 50 pirkimų

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė 50 rizikingiausių viešųjų pirkimų, kuriuos ketina patikrinti per du mėnesius ir išaiškinti, ar juos vykdant nebuvo pažeistos viešųjų pirkimų taisyklės.

Pirkimų rizikingumo lygis nustatytas atsižvelgiant į tai, ar pirkimas atliktas apie jį nepaskelbus, jei pirkime dalyvavo tik vienas tiekėjas arba jei VPT ankščiau tikrino tokio tipo pirkimus ir buvo nustatyti teisės aktų reikalavimų pažeidimai. Taip pat atsižvelgta į pirkimo finansavimo šaltinius bei pobūdį.

Pirkimų, kuriuos VPT suplanavo patikrinti, vertė - daugiau kaip 400 milijonų litų.

Pasak VPT laikinai einančio direktoriaus pareigas Daivio Zabulionio, vykdant tokius viešųjų pirkimų patikrinimus tarnyba ne tik kontroliuos tuos pirkimus, kurie yra apskundžiami, bet ir tuos, kuriuos tarnyba savarankiškai identifikuos, kaip keliančius didžiausią riziką. „Ištyrus rizikingiausius pirkimus už įstatymo pažeidimą bus taikoma administracinė atsakomybė, o jei bus pažeistas dar ir viešasis interesas, inicijuosime tokių sutarčių nutraukimą“, - pranešime spaudai cituojamas D. Zabulionis.

Sausio mėnesį Viešųjų pirkimų tarnyboje lankęsis ūkio ministras Dainius Kreivys nurodė įstaigai imtis rizikos valdymu pagrįstos veiklos ir sukurti efektyvią viešųjų pirkimų kontrolės sistemą, kuri apimtų visą pirkimo procesą - nuo konkurso sąlygų parengimo iki sutarties užbaigimo.

Formuojant nuoseklią Viešųjų pirkimų tarnybos patikrinimų sprendimų praktiką, VPT nuo 2010 m. vasario 1 d. viešai interneto svetainėje www.vpt.lt skelbia visų atliktų perkančiųjų organizacijų patikrinimų protokolus bei sprendimus. Tai leis pasimokyti iš analogiškų sprendimų ir nedaryti tų pačių klaidų. Anksčiau buvo skelbiama tik patikrinimo išvados santrauka, o dabar internete galima matyti visą patikrinimo sprendimo tekstą.

Praėjusį mėnesį Viešųjų pirkimų tarnyba konsultacijas pradėjo teikti vieno langelio principu. Įsteigtas naujas tarnybos padalinys suteikia informacinę pagalbą visais rūpimais klausimais, susijusiais su viešaisiais pirkimais: konsultuoja telefonu, atsako į perkančiųjų organizacijų klausimus elektroniniu paštu, paaiškina, kaip vykdyti pirkimus elektroninėje erdvėje. Išankstiniais duomenimis VPT specialistai 2010 m. sausį suteikė 3 kartus daugiau konsultacijų nei per tą patį laikotarpį 2009 metais.

Didžioji dalis viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų padaroma dėl nežinojimo ar aplaidumo, todėl VPT parengė ir perkančiosioms organizacijoms išplatino Viešojo pirkimo komisijos nario atmintinę. Joje aiškiai ir suprantamai pateikta informacija apie tai, kas yra viešojo pirkimo komisija, kokią veiklą ji vykdo, kokius sprendimus priima ir kokia atsakomybė jai tenka. Atmintinę galima rasti www.vpt.lt aktualijų skiltyje.

Lietuvoje viešaisiais pirkimais 2008 m. buvo nupirkta prekių, atlikta paslaugų ir darbų už 13,5 mlrd. Lt. Preliminariais duomenimis, 2009 m. per viešuosius pirkimus buvo išleista žymiai mažiau - apie 9,2 mlrd. Lt.


Šiame straipsnyje: viešieji pirkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių