Viešųjų konkursų sėkmė kainuoja dešimtadalį pirkimo sutarties

 

Viešųjų pirkimų tarnybos atliktas tyrimas rodo, kad atlygis už garantijas laimėti viešuosius pirkimus įvairiose veiklos sferose iki 10 procentų pirkimo sutarties vertės.

Rizikingiausių viešųjų pirkimų proceso sričių, kuriose didžiausia piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi tikimybė, tyrime iš viso dalyvavo 852 tiekėjai, užsiregistravę Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. Aktyviausiai apklausoje dalyvavo labai mažos įmonės, kuriose dirba iki 9 darbuotojų, o įmonės metinės pajamos neviršija  6,9 mln. litų. Aktyviausiai apklausoje dalyvavo prekybos ir statybos sektoriams priklausančių įmonių atstovai, neskaidriausios viešųjų pirkimų sritys, tiekėjų nuomone, yra statyba ir medicina.

Net 90 proc. apklaustųjų nurodė, kad labiausiai korupciniai sandėriai tikėtini rengiant kvalifikacinius reikalavimus.  Dažniausiai viešųjų pirkimų organizatoriai taip suformuluoja reikalavimus, kad juos atitiktų tik jų proteguojama įmonė.  Didžiausią tokių sandėrių tikimybę įžvelgia viešinimo paslaugų atstovai. Ieškiniai teismui dažniausiai buvo teikiami taip pat dėl kvalifikacijos vertinimo.

Svarbiausios priemonės kovojant su korupcija viešuosiuose pirkimuose yra elektroniniai pirkimai ir įstatyminės bazės tobulinimas. Taip mano daugiau nei 40 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių, teigiama Viešųjų pirkimų tarnybos pranešime spaudai.


Šiame straipsnyje: viešieji pirkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių