Viešieji darbai – pagalba sunkmečio prispaustų įmonių darbuotojams

Per 1300 darbuotojų iš ekonominių sunkumų patiriančių Lietuvos įmonių jau šį mėnesį bus įdarbinti viešiesiems darbams savo darbovietėse, o jų darbo užmokestis bus kompensuojamas iš Europos socialinio fondo (ESF). 

Tokia galimybė atsirado Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pasirašius projekto „Laikinieji darbai“ sutartį su Lietuvos darbo birža. 

„Per paskutines dvi spalio savaites teritorinės darbo biržos sulaukė 253 šalies įmonių prašymų nusiųsti dalį darbuotojų į viešuosius darbus. Lapkričio mėnesį projekte dalyvauja daugiau nei 1300 darbuotojų. Per dieną vidutiniškai jie dirba apie 3,4 valandos viešųjų darbų, arba po 72 valandas per mėnesį“, – sakė Lietuvos darbo biržos įgyvendinamo projekto vadovė Rima Sakalauskienė.

Daugiausiai asmenų iš ekonominius sunkumus patiriančių įmonių į viešuosius darbus lapkritį nusiuntė  Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Akmenės, Šalčininkų darbo biržos. Pirmosios lėšos pagal priemonę „Laikinieji darbai“ Lietuvos įmones turėtų pasiekti gruodžio mėnesį.

„Projekte dalyvaujantiems įmonių darbuotojams darbo užmokestis ir privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokos 100 proc. kompensuojamos ESF ir valstybės biudžeto lėšomis, skaičiuojant pagal Vyriausybės patvirtintą minimalų valandinį atlygį“, – pasakojo R. Sakalauskienė. 

Pagal priemonę „Laikinieji darbai“ į viešuosius darbus gali būti nukreipti ekonominių sunkumų patiriančių įmonių darbuotojai, dirbantys ne visą darbo laiką arba priverstinių prastovų metu. 

Galimybė šiems darbuotojams atlikti viešuosius darbus savo darbovietėse atsirado 2009 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojus naujai Užimtumo rėmimo įstatymo redakcijai. Projekto dalyviai tvarko įmonių aplinką, atlieka apželdinimo, smulkius remonto bei kitus įmonės gerbūvio gerinimo darbus. 

Iki 2012 m. spalio vidurio truksiančiam projektui įgyvendinti iš ESF numatoma skirti 42,5 mln. litų, o bendra projekto vertė – 50 mln. litų. Per metus vienas asmuo pagal šią priemonę viešuosiuose darbuose daugiausiai gali dirbti 6 mėnesius. Šio projekto metu į viešuosius darbus numatoma nusiųsti mažiausiai 13 tūkst. asmenų – ekonominius sunkumus įmonių patiriančių darbuotojų, taip pat bedarbių iš aukščiausio nedarbo teritorijų.

Iš viso Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2007-2013 m. administruojamų ES paramos priemonių projektuose dalyvaus per 250 tūkst. šalies gyventojų, šioms priemonėms vykdyti numatyta skirti per 1,2 mlrd. litų iš ESF.

„Įgyvendinant šias priemones, daugiau nei ketvirtis milijono Lietuvos gyventojų galės įgyti ar pagerinti kvalifikaciją, išlaikyti darbo vietą, susirasti darbą ar pradėti savo verslą. Tikimės, kad ESF finansuojami projektai paskatins didesnį užimtumą ir padės sušvelninti esamą situaciją darbo rinkoje“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Europos Sąjungos struktūrinės paramos departamento direktorė Nijolė Mackevičienė.

Įmonės, norinčios dalyvauti viešųjų darbų programose, arba gauti daugiau informacijos apie tai turėtų kreiptis į savo teritorines darbo biržas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių