Viešbučių savininkai prašo PVM lengvatų

Finansų ministrė esminių pokyčių mokesčių sistemoje šiemet nežada, bet sako, kad nekilnojamojo turto vystytojai gali gauti kai kurių nuolaidų.

Nebeuždirbantys ne tik pragyvenimui, bet ir pinigų vos sukrapštantys mokesčiams viešbučių savininkai ministrės prašo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų. Ši sako abejojanti, kad lengvatos išspręstų visas verslininkų bėdas.

Viešbučių savininkų teigimu, šis sektorius Lietuvoje merdi ir, palyginti su kaimyninėmis šalimis, yra išvis nekonkurencingas. Šiuo metu dauguma viešbučių Latvijoje esą jau dabar rezervuota vasarai, o Lietuvoje - tuščia.

Verslininkai sako, kad juos žlugdo mokesčiai. Vien PVM, kuris esą dvigubai didesnis nei kitose Baltijos valstybėse, viešbučių pajamas sumažino beveik perpus. Surenkamų lėšų neužtenka ne tik pragyventi, jų trūksta mokesčiams sumokėti.

„Jeigu ta situacija nesikeis, jeigu bus mokami tokie mokesčiai, kurie sudaro 55 proc. pajamų ir kurių viešbučiai negali įtakoti, tokiu atveju rudenį iš tiesų į gatvę išeis papildoma grupė žmonių, darbuotojai bus atleisti“, - sako viešbučio „Aribė“ direktorė Rita Stegvilienė.

Klaipėdos viešbučių savininkai mero prašė nekilnojamojo turto mokesčio lengvatų, tačiau pagalbos nesulaukė.

„Šiandien įvyko pakankamai konstruktyvi diskusija, galbūt bus galima tam tikrus sprendimus priėmus tai ir įvertinti. Aš manau, kad diskusija tik prasidėjo“, - kalbėjo Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Lengvatų nežada ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė, kuri išklausiusi uostamiesčio verslininkus, suabejojo, ar PVM lengvata išspręs jų problemas.

„Yra fundamentalios ekonominės priežastys, kurios lemia, yra fundamentalios kitos priežastys, tarkim pasiekiamumo Lietuvos apskritai, žinomumo pasauly, kurios taip pat yra susijusios. Tai ar PVM lengvata galėtų išspręsti kažkurią iš šitų problemų iš esmės ir ilgam, aš vis dėl to drįsčiau abejoti“, - sakė ministrė.

Tačiau ministrė žada diskusijas dėl galimo PVM lengvatų įvedimo ir esą jau kitą savaitę susitiks su viešbučių ir restoranų asociacijos atstovais.

Kartu ministrė sako pagrindinių pakeitimų mokesčių sistemoje šiemet neplanuojanti. Esą tik nekilnojamojo turto vystytojai gali tikėtis teigiamų jiems pokyčių. Mat, anot I. Šimonytės, jau parengtas siūlymas leisti kuriam laikui atidėti mokesčio už neparduotą būstą mokėjimą.


Šiame straipsnyje: viešbučiaiPVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių