Viešbučiai kainų mažinti nežada

Šalies vadovei pareiškus, kad ji sutiks su PVM mažinimu, nes nori pažiūrėti, ar viešbučiai mažins kainas, tačiau kalbinti viešbučių savininkai savo paslaugų piginti nelinkę.

Kaip priežastys nurodamos brangios komunalinės paslaugos ir tai, kad viešbučiai paslaugų nebrangino, kai PVM buvo pakeltas.

Prezidentė, anksčiau priešinusis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatai viešbučiams, jas numatančias pataisas vis dėlto sutiko pasirašyti. Pagal pataisas, PVM tarifas apgyvendimo paslaugas teikiančioms įmonėms mažėja nuo 21 iki 9 proc.

„Labai norėčiau pasižūrėti, ar viešbučiai sumažins kainas. Pasirašysiu kaip eksperimentą. Suma nėra didelė, bet labai bus įdomu, ar viešbučiai tikrai nuleis kainas“, – kalbėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš anksto nusprendę patikrinti, ar eksperimentas pavyks, LTV naujienų agentūra apklausė didžiausių Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos šalies viešbučių vadovus.

Štai pagrindinio uostamiesčio viešbučio vadovas sako, kad apie kainų mažinimą nuo kitų metų kol kas negalvojantis. Esą ir taip Lietuvoje nakvynė viešbučiuose viena pigiausių Europoje.

„Kadangi mes turėjome sutartis su agentūromis ir verslo įmonėmis anksčiau, tuomet, kai padidėjo PVM mokestis, mes realiai tų kainų nekėlėme ir tą nuostolį viešbučiai ant savo pečių užsikėlė. Todėl atitinkamai ir šitoje situacijoje, kada PVM mažėja, mes nemanome, kad kainos turėtų kažkaip keistis“, – komentavo „Klaipėda Amberton Hotel“ direktorius Andrius Staniukėnas.

Nors mokestis ir sumažintas daugiau nei 12 procentinių punktų, Klaipėdos viešbučio vadovas sako, kad jei kainos ir mažės, tai ne daugiau nei 5 proc.

Didžiausio Kauno viešbučio – buvusios „Takiosios Neries“ – vadovė sako, kad kol kas šis viešbutis taip pat nesvarsto nuo metų pradžios mažinti kainų.

„Mes kol kas neplanavome mažinti kainų, nes labai dideli šildymo kaštai. Deja, dujos praėjusiais metais pabrango du kartus. Kol kas nieko nekeičiame kainų strategijoje“, – sakė Vilija Radzvilavičienė, viešbučio „Park Inn Kaunas“ generalinė direktorė.

Didžiausio sostinėje „Radisson BLU“ – buvusios „Lietuvos“ – vadovas sako taip pat negalintis vienareikšmiškai pasakyti, kad sumažėjus mokesčiams kainos smuks.

"Tos kainos turėtų kai kuriom dienom mažėti, kai kuriom augti, bet iš tikro yra labai sudėtinga pasakyti, kaip ten bus. Yra paklausa ir pasiūla ir atitinkamai tos kainos keičiasi“, – sakė Kęstutis Kazlauskas, viešbučio „Radisson BLU“ direkrtorius.

Viešbučių ir restoranų asociacija anksčiau ragindama mažinti PVM teigė, kad patvirtinus lengvatą viešbučiai įsipareigotų kainas mažinti 10 proc.

Taip pat buvo žadama, kad sumažinus PVM apgyvendinimo įstaigos papildomai įdarbins apie tūkstantį žmonių.


Šiame straipsnyje: PVMviešbutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių