Vienos valandos darbo sąnaudos išaugo 16,5 procento

Vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos šalies gamybos, paslaugų, viešojo valdymo ir socialinių veiklų įmonėse be individualiųjų įmonių trečiąjį metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 16,5 procento.

Statistikos departamentas praneša, kad darbo sąnaudų augimo tempas buvo lėtesnis beveik visose gamybos, paslaugų, viešojo valdymo ir socialinės veiklos įmonėse. Sparčiau jos augo nekilnojamojo turto, nuomos ir kitos verslo veiklos, viešojo valdymo ir gynybos; privalomojo socialinio draudimo.elektros, dujų ir vandens tiekimo įmonėse.

Lėčiau - finansinio tarpininkavimo, statybos,didmeninės ir mažmeninės prekybos; variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto, asmeninių ir namų ūkio reikmenų taisymo ir transporto, sandėliavimo ir ryšių įmonėse.

Vienos dirbtos valandos darbo užmokestis pinigais ir išmokos natūra (pagrindinis darbo sąnaudų elementas) gamybos, paslaugų, viešojo valdymo ir socialinės veiklos įmonėse, eliminavus darbo ir švenčių dienų įtaką, per metus išaugo 16,6 procento, kitos darbo sąnaudos (socialiniai darbdavio įnašai, įmokos) - 16 procentų.

Kitos darbo sąnaudos sparčiausiai augo elektros, dujų ir vandens tiekimo bei kasybos ir karjerų eksploatavimo įmonėse. Spartesnį augimą lėmė didesnė išeitinių išmokų ir piniginių kompensacijų už nepanaudotas kasmetines atostogas dalis.

Darbo sąnaudos - darbdavio išlaidos, atsirandančios samdant darbuotojus. Jas sudaro bruto darbo užmokestis pinigais ir išmokos natūra, socialiniai darbdavio įnašai (įmokos), profesinio mokymo išlaidos ir kitos darbdavio išmokos. Skaičiuojant darbo sąnaudų indeksą, neįskaitomos profesinio mokymo išlaidos ir kitos darbdavio išmokos.


Šiame straipsnyje: darbo valandos sąnaudos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių