Vienoje iš sostinės viešbučių kavinių – mokestinių pažeidimų gausa

Vilniaus mokesčių inspektoriai tikina vasaros sezonu didelį dėmesį skirsiantys maitinimo, apgyvendinimo, turizmo, vasaros pramogų ir kitas sezono metu populiarias paslaugas teikiančių bendrovių kontrolei.

Bendradarbiaujant su sąžiningai verslą vykdančiomis bendrovėmis ieškoma mokesčius vengiančių mokėti įmonių, dalyvaujant teisėsaugos institucijoms organizuojami patikrinimai ir pan.

"Ankstesnių metų patirtis parodė, kad vasaros sezono metu poilsio ir pramogų vietose veikiančiose kavinėse bandoma prekiauti prekėmis be jų įsigijimo dokumentų, kai kuriose pramogų ir poilsio įmonėse nefiksuojamos gautos pajamos, dirba nelegalūs darbuotojai, nustatoma kitų mokestinių pažeidimų", – pasakoja Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas, kaip pavyzdį pateikdamas neseniai patikrintą vieną sostinės viešbučio kavinę.

Joje rasta dešimtimis tūkstančių litų skaičiuojamų į apskaitą neįtrauktų pajamų, barmenė dirbo be darbo sutarties, klientams nebuvo išduodami elektroninio kasos aparato kvitai, prekiaujama neaišku kur įsigytais alkoholiniais gėrimais ir pan. Už šiuos pažeidimus surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai.

Kavinės patikrinimo metu peržiūrėti banketų, gedulingų pietų užsakymų įrašai darbo kalendoriuose. Įvertinus įrašus, svečių skaičių ir skaičiuojant vienam asmeniui minimalią 50 Lt kainą nustatyta, kad į apskaitą neįtraukta pajamų suma už 2009 m. vykusius pobūvius sudarė daugiau kaip 70 tūkstančių litų.

Vadovei rekomenduota deklaruoti visas gautas pajamas. 12 asmenų patvirtino, kad užsakymai buvo įvykdyti tomis dienomis, kaip ir nurodyta, už juos sumokėta grynaisiais pinigais. Nustatyta, kad nuslėpta pajamų suma sudaro daugiau kaip 20 tūkstančių litų.

Įmonės vadovei surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, nes nuo 2009 m. birželio 12 d. iki 2010 m. gegužės 12 d. įmonė už įvykdytus užsakymus gavo daugiau kaip 14 tūkstančių litų pajamų, kurių neįrašė į buhalterinės apskaitos dokumentus ir nesumokėjo beveik 2,5 tūkstančių litų PVM. Už elektroninio kasos aparato eksploatavimo pažeidimus (neužtikrino, kad būtų išduotas kvitas) surašytas dar vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas M. Almantas ragina verslo atstovus dirbti skaidriai, vengti mokesčių įstatymų ir kitų teisės aktų pažeidimų.

"Šiuo metu Vilniaus AVMI organizuoja susitikimus su įvairiomis maitinimo, apgyvendinimo, turizmo, vasaros pramogų ir kitas sezono metu populiarias paslaugas teikiančių įmonių asociacijomis, norėdama padėti verslininkams. Tuo pat metu mokesčių inspekcija analizuoja turimą informaciją apie vasaros verslo atstovus, ieško įmonių ir gyventojų, akivaizdžiai vengiančių mokėti mokesčius. Mokesčių inspekcija taikys įvairias tokių mokesčių nemokėtojų ir linkusių pažeisti verslą reglamentuojančius įstatymus kontrolės priemones", – pabrėžia Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas ir informuoja, kad visą vasaros sezoną bus atliekami operatyvūs patikrinimai, pasitelkiant kitų kontroliuojančių institucijų pareigūnus apskrities miestuose, kurortinėse vietovėse, poilsio ir pramogų zonose.

Vilniaus AVMI praneša, kad turi sukaupusi informacijos apie kaimo turizmo sodybas, teikiamas poilsio paslaugas, uogų ir grybų supirktuves, įvairiose kavinėse vykusius ir numatomus (užsakytus) pobūvius, kainą vienam asmeniui, dalyvių skaičių ir pan. Numatoma tikrinti, ar visos gautos pajamos fiksuojamos apskaitoje. Mokesčių administratorius ragina sąžiningai tvarkyti gaunamų pajamų apskaitą, rodyti darbuotojų faktiškai dirbtą laiką ir gaunamą darbo užmokestį. Taip pat primena, kad atsiskaitant už suteiktas paslaugas turi būti išduodamas pinigų sumokėjimą patvirtinantis dokumentas (elektroninio kasos aparato (EKA) kvitas, kasos pajamų orderis ar pinigų priėmimo kvitas).

"Dažnai maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse prieš atsiskaitant lankytojams pateikiama elektroniniu kasos aparatu atspausdinta sąskaita, kuri iš pažiūros labai panaši į EKA kvitą. Skirtumas tik tas, kad EKA kvite turi būti nurodomas fiskalinis logotipas (LF...) ir nėra užrašo "sąskaita". Lankytojams pateikiamos sąskaitos skirtos tik informuoti apie priklausančią mokėti sumą, o sumokėjus pinigus turi būti išduodamas EKA kvitas. Dauguma lankytojų, gavę sąskaitą, mano, kad tai pinigų sumokėjimą patvirtinantis dokumentas, ir EKA kvito nereikalauja arba nepasidomi, ar su grąža pateiktas "popierėlis" yra EKA kvitas, o ne grąžinta ta pati sąskaita,, informuojanti apie sumą. EKA išspausdinus tik sąskaitą, įmonių darbuotojams atsiranda piktnaudžiavimo galimybė. Toks užsakymas paprastai anuliuojamas, o gautos pajamos nuslepiamos", – kavinėse taikomą ir mokesčių inspekcijai gerai žinomą sukčiavimo būdą apibūdina M. Almantas.

Vilniaus AVMI primena, kad apie pastebėtus pažeidimus galima informuoti pasitikėjimo telefonu 1882, o šio verslo atstovai, pageidaujantys pagalbos sąžiningam verslui plėtoti, gali kreiptis į Vilniaus AVMI telefonais: (8 5) 219 2902, 268 7601, 268 7607.


Šiame straipsnyje: mokesčiaiVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių