Vežėjų sąnaudas didina apmokestinamas sienų kirtimas

Vežėjų asociacija "Linava" prašo Susisiekimo ministerijos pagalbos, kad ši įtikintų savo kolegas Estijoje ir Latvijoje panaikinti priverstines rinkliavas už transporto priemonių stovėjimą.

"Linava" į ministeriją kreipėsi, kai nuo rugpjūčio 1-osios pasikeitė Estijos ir Rusijos sienos kirtimo tvarka - dabar visos motorinės transporto priemonės, vykstančios iš Estijos į Rusiją, turi būti registruotos elektroninėje laukimo eilėje, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".
Vežėjams nerimą kelia ne euro dydžio registracijos mokestis, o rinkliava už laukimą specialioje aikštelėje. Iš anksto užregistruotos D ir C kategorijos transporto priemonės turi atvykti į laukimo aikštelę, už tai privalu sumokėti iki 14 eurų mokestį.

Panašią sistemą iki metų pabaigos numato įdiegti ir kaimynai latviai, jie jau bando jos veikimą ir leidžia naudotis mokamai. Tačiau Latvijoje mokestis už laukimą specialioje aikštelėje gali siekti ir 20 eurų.

"Lietuvos vežėjai per metus vykdami į Rusiją kertą sieną apie 150 tūkst. kartų. Bent pusė vilkikų vyksta per Latviją, tad susidaro apčiuopiama suma, o tai yra papildoma našta vežėjams", - sako "Linavos" prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas nurodo, kad Lietuvoje taip pat numatyta įdiegti išankstinio deklaravimo eismo valdymo sistemą. "Tačiau yra esminė nuostata - visada turi likti galimybė kirsti sieną nemokamai. Jei norima sutaupyti laiko registruojantis, jei norima patogumo, kad likus pusvalandžiui sėdint kavinėje ar lankantis parduotuvėje informuotų trumpąja SMS žinute, kad jau laikas važiuoti, - galima imti mokestį. Tačiau privažiuoti, atsistoti į eilę, kirsti sieną - už tai negali būti imamas mokestis", - sako R. Vaštakas.


Šiame straipsnyje: Linavavežėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių