Vertybinių popierių prekyba kol kas nestabdoma

Vertybinių popierių komisija ir Vilniaus vertybinių popierių birža prekybos nestabdo.

Pranešime pabrėžiama, jog Vilniaus vertybinių popierių biržoje yra nustatytos akcijų kainos kitimo ribos, t.y. finansinės priemonės kaina per vieną dieną gali kilti arba kristi ne daugiau kaip 15 proc.

„Tai veikia kaip automatinis stabdis, neleidžiantis akcijos kainai nukristi žemiau šios ribos, jei rinkoje ima dominuoti pasiūla. Kita vertus, prekyba galima ir už vertybinių popierių biržos ribų.Tuo tarpu, pavyzdžiui, Rusijos biržoje nėra kainų kitimo ribų ir finansinių priemonių kaina gali itin stipriai kisti per vieną dieną", - rašoma pranešime.

Prekybą biržoje būtų galima stabdyti, jei egzistuotų informacijos asimetrija, tai yra vieni investuotojai apie tam tikrą finansinę priemonę turėtų daugiau informacijos už kitus.

Tada gali būti stabdoma prekyba šia finansine priemone tol, kol padėtis bus ištaisyta - t.y. visi investuotojai turės tokią pačią informaciją.

Tuo tarpu tokiais atvejais kaip šis, kai akcijų kainos krenta, reaguodamos į neigiamas naujienas pasaulio rinkose, ir pastebimi net ir panikos požymiai, prekybos stabdymas neištaisytų esamos padėties.

Visos rinkos prekybos stabdymas yra itin šiurkšti intervencija į laisvai funkcionuojančią rinką, o esant tokioms sąlygoms jis gali duoti neigiamą efektą ir taip dar labiau pabloginti nuotaikas, įsitikinę analitikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių