Verslūs dusetiškiai per vasarą uždirba iki 10 tūkst. litų

Poilsiautojus miško gėrybėmis ir naminiais produktais džiuginantys dusetiškiai prie pensijų ar pašalpų prisiduria nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

Šalia vieno didžiausių Lietuvoje – Sartų – ežero gyvenantys žmonės vasarą nesnaudžia - uogauja, grybauja, žuvauja, praneša LTV „Panorama“.

Kai kurios moterys pirmąsias žemuoges įsigudrina parduoti beveik neišeidamos iš namų. Nors kelias ne pagrindinis, tačiau ramiai pro žemuoges mažai kas pravažiuoja. Po 7 litrus per dieną uogų prirenkanti moteris džiaugiasi visas parduodanti.

„Per sezoną aš taip su grybais, su uogomis – žemuogėmis ir mėlynėmis – maždaug apie 400 litų susirenku. Už tiek galima nusipirkti priekabą malkų“, – kalbėjo Zarasų rajono Dusetų vienkiemio gyventoja Birutė Snitkova.

Bendruomenės atstovai sako, kad vasarą sunkiau sekasi užsidirbti vyrams, mat jų papildomo uždarbio šaltinis – žvejyba. O žuvų kibimo nenuspėsi. Moterims iš uogavimo prisidurti sekasi geriau.

„Jeigu stipriai dirba ir porą kibirų per dieną surenka, bet taip jau sunkoka. Normaliausia 10 litrų kibiras. Taip 50 litų per dieną iš bėdos prisiduria“, – mano Zarasų rajono Dusetų bendruomenės pirmininkas Vytautas Čypas.

Be uogų ir grybų, miestiečiai nesunkiai susiranda, kas parduoda naminį pieną ar ką tik suspaustą varškės sūrį. Vienintelę karvę turintis vyriškis sako dar siūlantis ir avienos, todėl per sezoną susirenkantis per 10 tūkstančių litų.

„Žmonės ieško ekologinio maisto, tada jau ir kainos nežiūri“, – teigė Zarasų rajono Eivenių kaimo gyventojas Juozas Kazlas.

Užtat kavinės savininkai sako Lietuvos poilsiautojų savo akiratyje dar nematę, išskyrus užsienio turistus, užsukančius į senovinio alaus muziejų ir drauge prisėdančius pas juos.

„Aišku, tai kazusas. Anksčiau prie sodybų buvo išpuoselėtos pievelės, prabangios vilos, o praeitais metais su ūkininkais juokėmės, kad tos pievelės išpuoselėtos jau ariamos, agurkai ir pomidorai sodinami. Tai laukti, kad tas klientas važiuos ir dar kažkur permokės sąlyginai, sudėtinga“, – sakė kavinės „Prie bravoro“ savininkas Ramūnas Čižas.

Seniūnas svarsto, gal poilsiautojai linkę gamintis patys, nes prekybininkai džiaugiasi beveik tūkstančio poilsiautojų desantu.

„Teko kalbėtis su verslininkais, kurie prekiauja maisto produktais. Tai perkamumas padidėjęs, lyginant su žiemos sezonu.   Savaitgaliais kaimo turizmo sodybos šią vasarą jau užimtos“, – pastebi Zarasų rajono Dusetų seniūnas Saulius Kėblys.

Dusetiškiai sako, kad kitą vasarą vasarotojus pasitiks ir sutvarkyta ežero pakrantė.


Šiame straipsnyje: uogosuždarbis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių