Verslininkų konfederacijos vadovas: valstybė pati skatina šešėlį

Verslininkų konfederacijos vadovas Valdas Sutkus  teigė, jog valstybės skelbiami viešieji konkursai tiesiogiai skatina šešėlį. Pasak jo, per 90 proc. tokių konkursų įvyksta vadovaujantis žemiausios kainos kriterijumi, nevertinant ekonominio naudingumo, rašo portalas 15min.lt. Nors Europos šalyse statistika priešinga.

Verslininkai tikina, jog taip valstybė padeda mokesčių nemokančioms bendrovėm ir perka nekokybiškus produktus bei paslaugas.

„Yra du principai pagal kuriuos perkama. Tai ekonominis naudingumas ir žemiausia kaina. Jei taikomas pastarasis kriterijus, tai konkuruojama būtent kaina. Verslininkas supranta, jog turi pateikti produktą, kuris turi atitikti minimalius reikalavimus. Kiek galima prastesnės kokybės ir už kuo mažesnę savikainą. O tai yra tiesioginis šešėlio skatinimas. Kas gali pasiūlyti mažiausią kainą? Tie, kurie turi mažiausias sąnaudas. Tie, kurie moka algas vokeliuose ir išvengia mokesčių“, – teigė V.Sutkus.

Pasak V.Sutkaus, remiantis tik kaina netikslinga pirkti statybos, informacinių technologijų paslaugas, ką sudėtinga objektyviai pamatuoti.

V.Suktus atkreipė dėmesį į tai, jog remiantis tik mažiausia kaina konkursuose atveriamas kelias sukčiavimui. „Rasime daug centrinės arba rytų Europos šalių, kur statybos ar kelių tiesimo bendrovės konkursuose dalyvauja su bet kokia kaina. Jau teikdamos pasiūlymą jos žino, jog už tą kainą negalės atlikti darbų. Jie laimi konkursus, pradeda darbus, o vėliau išsireikalauja daugiau pinigų, nes kitaip bus nebaigti projektai“, – 15min.lt  teigė verslininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matantis

Matantis portretas
Sukto (Sutkaus), kaip teisingai parase zurnalistas, "feisas" jau ispurto nuo prisivogtu "babkiu". Dabar nori zmogelis iseiti is "seselio"!

Zinantis

Zinantis portretas
Joooo, Sutkus - šešėlio priešas, kaip žydas - šachtininkas.

Balys

Balys portretas
Statybos objekto kokybė įdedama dar į projektą, kurį pataikia užsakovas. O tie kokybės reikalavimai yra nusakomi normų ir standartų, kurie irgi apsprendžiami projektiniuose sprendimuose. Taigi konkurso rezultate gaunama ne kokia tai minimali kokybė, o būtent tokia kuri reikalinga. Nei didesnė nei mažesnė. Ir tą kokybę statybos metu tikrina užsakovo pasamdyti ekspertati, arba pats užsakovas. Tai tokiu atveju kaina lieka vienintėlis konkurso kintamasis. O kainos padidėjimas statybos metu, tai jau kitas reikalas, tai yra statybos kontrakto reikalas. Už kontrakto sąlygų pažeidimą ykdytojas atsako pagal įstatymus.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių