Verslininkas: tikimės, kad mėsos pardavimo kainos nesikeis

Ketvirtadienį Kaune atidaryta tarptautinė konferencija „Mėsinė galvijininkystė – konkurencingumo skatinimo galimybės“.

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) organizuota konferencija startavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijoje. Rytoj renginys persikels į Kairių ūkį Anykščių rajone.

Lietuvos, Estijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Šveicarijos mėsinės galvijininkystės verslininkai tarpusavyje dalijasi ne tik galvijų auginimo patirtimi, bet ir prekybos subtilybėmis.

Atidarymo žodį tarė LMGAGA vadovas prezidentas Antanas Bezaras, mėsinės galvijininkystės situaciją Lietuvoje apžvelgė asociacijos direktorius Darius Dzekčiorius.

Konferencijoje aptarta galvijų veislininkystė Estijoje, Latvijoje bei Lietuvoje. Prancūzijos veisėjas Ernest Hoeffel pristatė Šarolė galvijų veisimo techniką. Ši mėsinių galvijų veislė, išvesta centrinės Prancūzijos Šarolė ir Nievro provincijose, pasižymi geromis penėjimosi savybėmis, aukšta skerdenų kokybe. Į Lietuvą Šarolė galvijai buvo įvežti 1995 metais.

„Vokietijoje mėsinius galvijus galima įsigyti keliais būdais – perkant iš privačių galvijų prekybos bendrovių, galvijų augintojų asociacijų bei teisiai iš ūkininkų. Perkant iš asociacijų, pastaroji visada garantuoja mėsos kokybę. Žinojau Lietuvos rinkos situaciją prieš penkerius metus. Dabar ji labai pagerėjusi – tikimės, kad ir kitais metais išsilaikys tokios džiuginančios mėsos pardavimo kainos“, – sakė Gernot Pohl, Saksonijos – Anhalto žemės veislininkas.

Pasakodamas apie veislininkystę Vokietijoje, jis užsiminė, kad perkant sėklinius bulius iš asociacijų jiems taip pat suteikiama pusės metų garantija. Jei bulius pasirodo esąs netinkamas sėklinimui, pirkėjui pinigai gražinami.

Specialistas Lietuvos ūkininkams taip pat patarė būti atsargiems su trečiųjų pasaulio šalių prekeiviais, kurie yra pridarę nemažai bėdų Vokietijos veislininkams – dėmesį visada reiktų atkreipti į veterinarinį šalies statusą, o visus formalumus tvarkyti tik per Žemės ūkio ministeriją.


Šiame straipsnyje: galvijaimėsaūkininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių