Verslininkai pasikliauna ne išsilavinimu, o intuicija

Lietuvoje verslą pradedantys asmenys jam vadovauja daugiau pasikliaudami ne išsilavinimu, o savo, šeimos ir draugų patirtimi, intuicija bei savišvieta.

Statistikai praneša, kad šiemet atlikto smulkiojo ir vidutinio verslo tyrimo duomenys rodo, jog Lietuvoje 64 proc. verslininkų, prieš pradėdami verslą, nesimokė verslo administravimo. Tai yra 8,4 proc. punkto daugiau nei pernai.

Iš šiuo metu sėkmingai dirbančių verslininkų 63,2 proc. yra buvę kitų įmonių darbuotojai (ne vadovai), 27 proc. - vadovai, 3,7 proc. -  studentai, 1,4 proc. - oficialūs bedarbiai.

Didžioji dauguma verslininkų išlieka asmenys nuo 31 iki 49 metų (58,6 proc.), nors per metus padaugėjo dalis žmonių, kurie verslą pradeda nesulaukę 30-ies, ir sumažėjo tų, kurie jo imasi perkopę 50 metų.

Daugumą verslininkų vilioja noras būti savarankiškais - tai kaip verslo pradžios priežastį nurodė daugiau respondentų (88,7) proc. nei norą užsidirbti pinigų (83,1 proc.).

Trečioje vietoje - noras pragyventi iš pamėgto užsiėmimo. Šią priežastį nurodė 76,8 proc. apklaustųjų.

Kalbėdami apie didžiausius sunkumus verslui, verslininkai mini išlaidas darbuotojams bei atsiskaityti vėluojančius užsakovus.

Tarp sėkmingai verslą vykdančių verslininkų moterys sudarė 28,7, vyrai - 71,3 proc., tačiau pastebimai išsiplėtė moterų vadovavimo verslui sritys. Pagrindinėmis moterų verslo sritimis išlieka žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo bei apgyvendinimo ir maitinimo paslaugos, tačiau jų pagausėjo ir tokiuose anksčiau išimtinai vyriškuose versluose kaip statyba ir transportas.


Šiame straipsnyje: verslasverslininkaiintuicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių