Verslininkai parengė pasiūlymus Baltarusijos ir Lietuvos vyriausybėms

Trečiadienį Lietuvoje pirmąkart į posėdį susirinko verslo bendradarbiavimo „Baltarusija-Lietuva“ koordinavimo taryba. Ji parengė pasiūlymus abiejų šalių Vyriausybėms dėl Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo sąlygų gerinimo. 

Į posėdį susirinkusią tarybą sudaro Lietuvos ir Baltarusijos asociacijų, sukurtų plėsti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Baltarusijos, nariai. Lietuvos ir Baltarusijos verslo interesus derinančių asociacijų taryba išrinkta prieš pusmetį, Lietuvoje viešint Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

Lietuvoje į asociaciją susivienijo keliolika stambių Lietuvos verslo įmonių, kurios vysto projektus Baltarusijoje arba ketina investuoti kaimynėje šalyje.

Dviejų šalių verslininkus vienijančios asociacijos narių susitikime dalyvavo Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos ambasadoriai, abiejų šalių verslo atstovai. Į Lietuvą atvyko 15 Baltarusijos verslo įmonių, verslo asociacijų, valstybinių įmonių ir atsakingų institucijų atstovų.

„Šiandien posėdžiavusios tarybos nariai suformulavo konkrečius siūlymus Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybėms, kokių reikėtų imtis priemonių, kad ekonominis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Baltarusijos realiai pajudėtų į priekį. Aptarti ir teisiniai, ir politiniai, ir finansiniai aspektai. Esame pasiryžę atstovauti asociacijos ir jos narių interesams Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos valstybinėse institucijose bei nevalstybinėse institucijose ir organizacijose“, - pranešime spaudai cituojamas asociacijos „Lietuvos Ekonominio ir prekybinio bendradarbiavimo su Baltarusijos Respublika verslo taryba“ prezidentas, ŪBIG prezidentas Vladimiras Romanovas.

Pasak jo, asociacijos nariai aptarė konkrečius ekonominius ir prekybinius santykius Baltarusijoje, analizavos dvišalių prekybinių ir ekonominių ryšių vystymąsi ir plėtrą, aptarė teisinę situaciją, padėjo užmegzti kontaktus tarp potencialių verslo partnerių Lietuvoje ir Baltarusijoje, sutarė rengti verslo plėtros ir investicijų projektus.

Tikimasi, kad derinant dviejų šalių verslininkų interesus, pagerės lietuvių verslininkų padėtis gretimoje valstybėje, bus daugiau galimybių didinti investicijas toje šalyje, o baltarusių verslininkai ras mūsų krašte naudingų partnerių.

Baltarusijoje kartu su partneriais iš Lietuvos įregistruota daugiau kaip 300 įmonių. Galimybėmis kurti verslą šioje valstybėje domisi per 400 Lietuvos bendrovių. Daugiausia dirbama statybų, nekilnojamojo turto, žemės ūkio, prekybos srityse. Baltarusijai tenka 9 vieta svarbiausių Lietuvos eksporto rinkų sąraše. Metinė užsienio prekybos su Baltarusija apimtis siekia per 4 mlrd. litų.

Viena didžiausių mūsų šalių ekonominio bendradarbiavimo galimybių yra tranzitas. Baltarusija turi daug ekonomikos gigantų, tokių kaip trąšų gamintojai, kurie savo produkcijai išvežti naudojasi Klaipėdos uostu, be to, į Lietuvą atvyksta nemažai turistų iš Baltarusijos - į Druskininkų miestą, į sanatorijas ir vandens parką, į Lietuvos pajūrį. Didelės ir abiejų valstybių galimybės plėtoti pramoninį bendradarbiavimą, nes Baltarusijoje yra stipri metalo dirbinių gamyba, chemijos pramonė, taip pat autobusų ir sunkvežimių gamyba.

Asociacijos “Ekonominio ir prekybinio bendradarbiavimo su Baltarusijos respublika verslo taryba” veikloje dalyvauja stambiausių verslo kompanijų vadovai: Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius, bendrovės „Lodvila“ generalinis direktorius Kęstutis Mizaras, bendrovės „Klasco“ generalinis direktorius Audrius Pauža, bendrovės „Senukai“ prezidentas Augustinas Rakauskas ir kiti.

Verslo tarybos prezidentu išrinktas ŪBIG prezidentas Vladimiras Romanovas.


Šiame straipsnyje: pasiūlymai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių