Verslininkai krepšinio aistruolių antplūdžio tikisi paskutinėmis savaitėmis

Vis mažiau laiko lieka iki Europos krepšinio čempionato. Sporto atributika prekiaujantys verslininkai sako, kad kaip tik dabar prasideda pats darbymetis. Anot jų, kol kas čempionato suvenyrais aktyviau domisi įmonės ir užsienio lietuviai, o didžiausio Lietuvos krepšinio aistruolių antplūdžio tikimasi paskutinėmis savaitėmis. Tuo metu sirgaliai jau skaičiuoja dienas iki pirmųjų rungtynių.

„Turiu tradiciją iš kiekvieno čempionato parsivežti šaliką ar kepuraitę su to čempionato simboliu ar ženkliuku“, – sako aistringu krepšinio sirgaliumi save pristatantis Ričardas Navaitis.

Jis drauge su būriu bendraminčių jau penktą kartą rengiasi stebėti Europos krepšinio čempionatą, šiemet vyksiantį Lietuvoje. Jeigu R. Navaitis šiandien sutiktumėte kur nors gatvėje, greičiausiai jis vilkėtų marškinėliais su Lietuvos simbolika. Tokių jo spintoje – apie 30. Pasak R. Navaičio, jokių kitų marškinėlių jis net neturi.

„Turiu sukaupęs maždaug 30 marškinėlių kolekciją. Pagal tos dienos nuotaiką užsidedi ir šalikus, kepures, ką dar turi. Bet iš praktikos, kiek teko važinėti, galiu pasakyti, kad lietuvių sirgaliai išsiskiria savo žavesiu – visi ateina į krepšinio varžybas kaip į šventę, ateina išsipuošę, išsidabinę, išsidažę. Visi visur dėkoja už tai, kad toje šalyje bandome sukurti šventę.

Džiugu, kad tos atributikos dabar yra daugiau ir jos galima rasti praktiškai kiekviename didesniame prekybos centre. O anksčiau, prieš ketverius ar penkerius metus, tekdavo gerokai paieškoti. Net būdavo taip, kad patys susiorganizavę gamindavomės aprangą. O dabar, manau, yra puikios galimybės“, – kalbėjo R. Navaitis.

Jo teiginius patvirtina ir verslininko Arūno Puščiaus patirtis. Internetinė sporto atributikos parduotuvės „Superfanas.lt“ vadovas sako, kad tokios pasiūlos, o kartu ir konkurencijos tarp verslininkų, nebuvo niekada.

„Dabar labai daug darbo. Bet kol kas kreipiasi daugiausiai įmonės ir kiti, kurie nori prekiauti. Su jais dabar daugiausiai bendraujame. Jie perka vėliavėles ir kitus smulkesnius dalykus. Tie, kurie turi vietą prie arenų neblogą, bandys prekiauti, perpardavinėti. Kiekvienas lietuvis turi savyje verslininko gyslelę ir jei mano, kad yra paklausa, tai ir užsiims. O fiziniai asmenys nepasakyčiau, kad yra labai aktyvūs. Aktyvūs užsienyje gyvenantys lietuviai. Jie dažnai rašo, domisi. Nemažai produkcijos siuntėme ir į Braziliją, ir į Australiją“, – kalbėjo verslininkas.
Anot jo, Lietuvoje gyvenantys krepšinio aistruoliai atributiką pirkti suskubs paskutinėmis savaitėmis.

„Dabar lietuviai niekur neskuba, be to, šiais metais yra tikrai daug atributikos. Anksčiau, kai čempionatai vykdavo kitoje šalyje, pas mus rengdavosi visi ekipažai. Pilna mašina nusiperka atributikos ir važiuoja. Dabar kadangi nereikia niekur eiti nei važiuoti, manau, pats darbymetis bus likus savaitei iki čempionato. O po to žiūrėsime, kaip seksis Lietuvai. Jei seksis gerai, tai net tie, kurie nesidomi krepšiniu, matys, kad išsiskiria iš geltonai žaliai, raudonos minios ir reiks jau ir jiems apsirengti. O jei nesiseks... Bet taip nebus“, – įsitikinęs A. Puščius.
Oficialią Europos krepšinio čempionato atributiką gamina ir pardavinėja dvi Lietuvos įmonės – „Ivega“ ir „Unikalu LT“.

Vieni verslininkai pasiūlė ir įvairių naujovių. Tai etnologiniais motyvais margintos Užgavėnių kaukės sirgaliams bei esą pergalę lemiantys amuletai, taip pat medinės tarškynės.
Čempionato kortą išnaudoja daugelis verslininkų – pardavinėja prekes sirgaliams arba rengia viktorinas, loterijas, kuriose atributikos galima laimėti.

Pasak A. Puščiaus, oficiali čempionato atributika dažniausiai yra brangesnė, todėl dalis sirgalių renkasi įprastas sporto aistruoliams skirtas prekes. Be to, anot jo, nors atributikos gamintojai kasmet sugalvoja naujovių, tačiau ne visos jos iškarto prigyja.

„Šiemet populiaru ant automobilių veidrodėlių dedamos vėliavėlės. Bet jas galima ir nemokamai gauti, perkant tam tikrų prekių. Dabar tikrai daug mašinų važinėja, bet reikėjo bent dviejų metų, kad žmonės „pagautų“ tą mintį. Šiais metais atvežė tokią sirgaliaus galvą, dedama ant automobilio lango, bet kol kas prekyboje jos dar nėra, nes ir kaina nemaža – apie 50 litų. Ji tokia agresyvi, tai mes neįsivaizduojame, kaip ten bus. Bet jei ji prigytų, neabejoju, kad po poros metų visi su sirgalių galvom važinėtų. Rėkiantį trijų spalvų sirgalių vaizduojantis plastikinis suvenyras kaip vėliavėlė dedasi ant automobilio stiklo“, – aiškino A. Puščius.

Dažniausiai internetinėje parduotuvėje žmonės perka marškinėlius, džemperius, aksesuarus automobiliams ir vidutiniškai išleidžia apie 70 litų. Pasak A. Puščiaus, kai čempionatas vykdavo ne Lietuvoje, sirgaliai, vykdami į užsienį, išleisdavo ir kelis šimtus litų. O dabar renkasi mažesnį prekių krepšelį. Itin populiarūs šiemet ir trispalviai – geltoni, žali, raudoni – dažai veidui.

Kol verslininkai pluša pardavinėdami savo prekes, krepšinio aistruoliai skaičiuoja kiekvieną dieną, likusią iki čempionato.

„Aš asmeniškai pradėjau laukti čempionato nuo tada, kai sužinojome, kad jis vyks Lietuvoje. Dabar, kai jis artėja kasdieną vis greičiau, jaudulys didelis. Nes prisiminus 2005 metus, kai čempionatas buvo berods Serbijoje, kai serbai sukvietė visas savo žvaigždes ir jų komanda neišėjo iš grupės. Aišku, kiekvienam krepšinio aistruoliui neramu. Bet čempionato laukiam, visa Lietuva laukia, ką rodo ir išpirkti bilietai“, – teigė R. Navaitis.

„Kai čempionatai vyksta užsienio šalyse, su jais derinamos ir atostogos. Bet dabar, kai vyks Lietuvoje, dalis sirgalių gyvens Panevėžyje. Deja, man šį kartą nepavyks, tai teks važinėti. Kadangi Lietuva šeimininkė, varžybos bus vėlai vakare, tai, manau, viskas yra suderinama. Manau, kad darbdaviai žiūrės palankiai, juk toks dalykas vyksta vieną kartą. Nemanau, kad turėtų būti problemų“, – kalbėjo jis.

Šiek tiek pamiršti savo kasdienius darbus per krepšinio čempionatą turės ir studentė Neringa Pikšrytė iš Kauno. Ji taip pat aistringa krepšinio sirgalė, bet per šių metų čempionatą rungtynių gali ir nematyti, nes nusprendė prisidėti prie čempionato savanorių būrio.

„Aš būsiu trečio etapo, finalinio turo, kuris vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, savanorė. Esu atrinka į saugumo sritį. Šios srities savanoriai bus atsakingi už saugumą arenos viduje, žaidimų zonose, lauko erdvėse šalia arenos, taip pat už patikrą įeinant į areną. Tai labai rimtos ir svarbios pareigos. Rugpjūčio 18 dieną arenoje dar vyks mokymai, kur visi savanoriai bus supažindinti su veikla ir paskirstyti į atsakomybių sritis. Tai bus darbas, bet labai smagus, nes būsiu visai šaliai svarbaus renginio dalyvė“, – kalbėjo savanorė.
Parengta pagal pasakojimą Lietuvos radijo laidoje „Ryto garsai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių